Subota 05.04.2014.
01:39
N. Đorđević - Vesti

Matične ćelije - Srbija izgubila 24 miliona evra

Gubimo i naučnike: Dr Miodrag Stojković
 


- Duplo više godina kasnimo u toj trci, jer nauka u svetu radi danonoćno i nikad ne spava. Ovim tempom mnogo gubimo. Za slanje matičnih ćelija u druge centre u inostranstvu godišnje se odlije 8 miliona evra. S druge strane gubimo i mlade naučnike, koji više ne mogu da čekaju i ne možemo da ih zadržimo u zemlji - kaže profesor Stojković.


O izgradnji ovog centra, koji je svojevremeno proglašen prioritetom Vlade Srbije, počelo je da se priča još 2011. godine. Protokol o partnerstvu sa lokalnim vlastima i Medicinskim fakultetom potpisao je tadašnji ministar za nauku Božidar Đelić, kao predstavnik države.

 

Tada je rečeno da će na leto 2012. ova naučno-istraživačka ustanova, jedinstvena na Balkanu, biti sagrađena najvećim delom od novca iz Evropske investicione banke. Od tada do danas protokoli su potpisivani još dva puta, a lokacija i iznos novca menjani su tri puta. 

Godinu dana kasnije novi protokol o izgradnji potpisao je tadašnji ministar prosvete Žarko Obradović. Rok je pomeren za kraj 2013. godine, ali radovi do danas nisu počeli. Za tri godine provejavala su različita objašnjenja - da se kasni iz proceduralnih razloga, nedefinisanih obaveza partnera u projektu, pa čak i da postoje lobiranja da se centar gradi u nekom drugom gradu.


Kako kaže profesor Stojković, tek je nedavno glavni projekat prošao na međunarodnom tenderu i izabran je izvođač radova.

Grad dao zemljište!

Grad Kragujevac je obezbedio lokaciju za centar na prostoru između Univerziteta i Kliničkog centra, čime je ispunio svoj deo obaveza. U pitanju je infrastrukturno opremljen plac od 1,7 hektara, vrednosti 2,5 miliona evra, a lokalna samouprava je budući centar oslobodila plaćanja gradskih taksi.

- Ako bi krenuli sada da grade centar, ne postoji prepreka da on ne bude završen za osam meseci. Međutim, svi kažu da će to biti krajem 2015. godine. I vi i ja verovaćemo da je izgrađen tek kada ga vidimo svojim očima - kaže Stojković.

Prema poslednjem potpisanom protokolu, ova ustanova nosila bi naziv Centar za regenerativnu medicinu sa bankom matičnih ćelija. Investicija je "teška" 16,5 miliona evra, a bila bi obezbeđena iz Evropske investicione banke. Centar bi imao 11.500 kvadratnih metara i u njemu bi sa najsavremenijom opremom trebalo da radi 60 naučnika iz Srbije i sveta.
 

2024 © - Vesti online