Petak 04.04.2014.
14:11
Beta

"Nije Srbija kriva što je pobeđivala u svim ratovima"

Veliki rat je odavno prošao, ali se u glavama nekih nije dobro završio: Tomislav Nikolić, predsednik Srbije

On je, u razgovoru sa studentima u Univerzitetskoj biblioteci u Beogradi, rekao da voli svoj narod najviše na svetu i da ne mrzi nijedan drugi narod i da je Veliki rat prošao, ali da se u glavama nekih nije dobro završio. Nikolić je podsetio da Srbija nije kriva što je pobeđivala u svim ratovima i što je bila na strani za koju je znala da je ispravna, a nije znala da će pobediti.

On je naveo da je je vodio polemiku sa predsednicima zapadnoevropskih država u vezi sa Prvim svetskim ratom i podsetio da je pre nekoliko meseci pisao u "Politici" o tome, ali da se na taj tekst "nažalost niko nije upecao" i da je ostao bez odjeka.

"Ja sam naveo da su sedam dana pre napada Austro-Ugarske na Srbiju, Englezi i Francuzi već ratovali protiv Nemaca u Africi, što znači da nisu čekali napad u Evropi da bi ratovali", kazao je Nikolić.  On je rekao da je i sa predstavnicima Francuske polemisao o tome da li je Srbija kriva za rat i pitao što su onda pomagali Srbiji.

Predsednik Srbije je poručio da istorija ne može da se menja i da one države koje su dovoljno ekonomski i tehnološki moćne treba da se posvete promeni budućnosti, time što bi pomagali drugima narodima da bolje žive, a ne, kao u prošlosti, da ratuju i otimaju teritorije.

Nikolić je kazao da se istorija ne može promeniti i da sigurno ima mnogih koji bi želeli da su se rodili u drugim uslovima, porodici, državi, ili da su rođeni drugog pola, ali da ono što se desilo ne može da se menja.

2024 © - Vesti online