Petak 04.04.2014.
16:06
S. Đurić - Vesti

"Montevideo" stiže i u dijasporu

Stigli i do Holivuda: Ekipa "Montevidea" 
 


- Novak Đoković je poželeo da organizuje projekciju našeg filma za neke svoje prijatelje, a koji su omogućili da "Montevideo, vidimo se" izgradi svetsku karijeru. Nije uobičajeno da jedan vrhunski sportista u fazi svojih velikih sportskih odricanja odvoji vreme da se plasira jedan srpski film u svetu. Došli su iz prve lige Holivuda i projekcija je izazvala pozitivnu reakciju. Trenutno traju pregovori i oko svetskog plasiranja filma "Montevideo, vidimo se". To je sve što sad mogu da kažem. Nadam se da ovaj gest Novaka Đokovića neće biti uzaludan i da će se njegove želje ostvariti, jer nam je svojim autoritetom otvorio vrata Holivuda. A sam film mora naći svoj put - kaže Bjelogrlić, koji planira da film "Montevideo, vidimo se" predstavi i našim zemljacima u dijaspori. Ali, o detaljima će moći da priča za desetak dana.


Vaš film vratio je gledaoce u bioskope u Srbiji, čak su otvarane dvorane koje godinama ne rade...?

- To se desilo i sa prvim delom ove sage. Drugi deo je imao veći broj gledalaca nego prvi u vreme kad najveći bioskop u Beogradu u Ušću nije radio. Problem bioskopa je veliki, ali je neophodno da ponovo otvorimo dvorane u manjim mestima širom Srbije. Posledica odlaska publike iz bioskopa je i to što nismo imali filmove koji bi zainteresovali publiku. Dakle, nije samo problem u bioskopu.

Serija od nedelje na RTS

Od nedelje 6. aprila "Montevideo, vidimo se" kao serija od 11 epizoda prikazivaće se na RTS-u, ali serija će se dosta razlikovati od filma.
- Reč je o dodatnih osam sati snimljenog materijala što govori da nas čeka nešto potpuno drugačije od filma. Gledaćemo istu priču, ali ispričanu na drugačiji način. Za razliku od filma, serija će se baviti i Beogradom, kako su se pratili rezultati i slavile pobede u Urugvaju, ali i kako se tugovalo zbog poraza. Na kraju ćemo imati i priču o velikom dočeku fudbalera u Beogradu.


Dva scenarija

Bjelogrlić veruje da je napravio televizijsko delo koje će se rado gledati i u budućnosti.
- Ovog puta smo radili dva različita scenarija, što znači da se film u svemu potpuno razlikuje od serije. Određene scene su razrađenije, isti tokovi su tretirani na drugi način, što isključuje mogućnost da serija bude razvučena i dosadna. Mislim da ćemo jednog dana, kada sva tri ciklusa budemo gledali zajedno, videti zaokruženu sagu o uspehu fudbalske reprezentacije Jugoslavije koja je 1930. godine otišla u Urugvaj i zabeležila veliki uspeh.


Koliko je danas teško snimiti jedan projekat kao što je "Montevideo"?
- Mislim da je uvek teško raditi nešto što je ambiciozno i ozbiljno, a i nije lako obraditi priču koja se dešava na drugom kontinentu 1930. godine. A što se tiče finansija, otkad znam za sebe u Srbiji je uvek bilo teško praviti ambiciozne umetničke projekte zato što je Srbija uvek bila manje ili više siromašna zemlja.

Kakvi su vaši utisci sa premijera po Srbiji?
- Fantastični! Uspeli smo da ovaj film vide ljudi u što je više gradova, čak i u onima koji nemaju bioskop. Pogledalo ga je čak 600.000 gledalaca. Mi smo se potrudili i da ga vide svi oni koji su želeli da ga pogledaju, što, nažalost, nije slučaj sa svim filmovima zbog nedostatka bioskopski sala. Ali, pitanje bioskopa je samo jedan segment problema. "Montevideo" je pokazao da i kad nema bioskopa, film nađe svoj put do publike.

2024 © - Vesti online