Petak 04.04.2014.
15:04
Ž. Marković - Vesti

Huškač Kacin minira Srpsku

Nikola Baštinac: Kacin se odavno promovisao kao estradni političar kojem poznavanje istorije BiH očigledno nije jača strana
 


Oni ističu da je sasvim moguće i da se Kacin namerno pravi naivan i neupućen pa šalje ovakve poruke, ali naglašavaju da, bez obzira koja je pozadina cele priče, izjave ovog evroparlamentarca ne doprinose stabilizaciji regiona. Zamenik šefa poslaničkog kluba vladajućeg SNSD-a Nikola Baštinac kaže za "Vesti" da se Kacin odavno promovisao kao estradni političar kojem poznavanje istorije BiH očigledno nije jača strana.

- Ne upuštam se u analizu njegovog poznavanja slovenačke istorije, ali sasvim je očigledno da se ne razume najbolje u prilike u BiH. Republika Srpska nije nikakva paradržava, niti ju je stvarao Milošević. U poslednjih nekoliko decenija srpski narod u BiH je prešao put koji je završen Dejtonskim sporazumom kada je Srpska dobila elemente državnosti, a Srbi i definitivno postali konstitutivni. RS je subjekt međunarodnog ugovora, a ne paradržava, pa zato nikakva poređenja sa Krimom i Putinom ne stoje - kaže Baštinac.

Priziva ukrajinski scenario

Jelko Kacin je nedavno uporedio BiH i Ukrajinu na nešto drugačiji način. On je, nakon nemira u Ukrajini, rekao da isto to čeka i političare u BiH, ukoliko ne budu slušali.
- Ako pratite razvoj situacije u Ukrajini, videćete za koju sedmicu ili dve kako mi postupamo prema neodgovornoj političkoj eliti. To će biti poruke i za vašu političku elitu - rekao je Kacin

Podsetimo, Kacinova izjava u kojoj je poredio Putina i Miloševića odjeknula je u celom regionu.


- Milošević je stvarao paradržave Republiku Srpsku i Republiku Srpsku Krajinu kako bi ostvario svoj naum - svi Srbi u jednoj državi, odnosno svi Srbi u nekoj većoj Srbiji. Po sličnom modelu, Putin pokušava da poveća rusku teritoriju - rekao je Kacin za podgorički portal "Analitika".


U Srpskoj se, pak, već neko vreme ne pridaje značaj Kacinovim porukama koje su vrlo česte. Tu i tamo se oglasi Milorad Dodik, a poslednji Kacinov gaf kada je izjavio da je Bosna zbog demonstracija preskočila dva nivoa i krenula ka Evropskoj uniji, posebno je isprovocirala predsednika Srpske. On je tada podsetio da je svojevremeno Kacinu zabranio dolazak u Banjaluku, i da će on kad-tad morati da odgovara, jer je predvodio slovenačku teritorijalnu odbranu na počeku rata u napadima na vojnike JNA. Dodik ga je svojevremeno nazvao smutljivcem i bolesnikom, a ne propušta priliku da slične konstrukcije ponovi kad god se za to ukaže prilika.

2024 © - Vesti online