Petak 04.04.2014.
12:15
Beta

Devenport: Brinu me crne liste u Srbiji

Majkl Devenport. Brinu ga delovanja ekstremističkih organizacija
 


U saopštenju prosleđenom medijima iz Delegacije EU u Srbiji Devenport je ukazao da takvi komentari "nisu prihvatljivi ni u jednom demokratskom društvu".

- Ambasador Devenport je takođe izrazio zabrinutost zbog formiranja i objavljivanja takozvanih 'crnih lista' u kojima se pojedinci nazivaju antisrpskim, kao i zbog pretnji upućenim nevladinim organizacijama i aktivistima za ljudska prava-  navodi se u saopštenju.

Devenport je ukazao na odgovornost vlasti da obezbede takvu atmosferu u društvu koja će omogućiti svim građanima da slobodno izraze svoje stavove i da preduzmu "odgovarajuće korake protiv organizacija i pojedinaca koji pokušavaju na ovaj način da zastrašuju građane".

On je pozdravio inicijalnu osudu vlasti i ukazao na značaj da se postupci nastave preko odgovarajućih administrativnih i pravnih kanala.

Krajem marta pokret "Naši" objavio je spisak "srbomrzaca i izdajnika" među javnim ličnostima, a Radomir Počuča iz Protiv-terorističke jedinice MUP-a Srbije uputio je poziv na linč Žena u crnom. Početkom aprila Gej-strejt alijansi upućene su anonimne pretnje smrću.

Tužilaštvo za visokotehnološki kriminal pokrenulo je predistražni postupak protiv organizacije "Naši" zbog objavljivanja spiska, kao i povodom poziva na linč "Žena u crnom".

2024 © - Vesti online