Petak 04.04.2014.
03:16
Beta

Selaković: Potrebna reforma i policije

Ne štimaju ni tužilaštvo, ni policija: NIkola Selaković
 

Selaković je na konferenciji "Reforma krivičnog prava", koju je na Kopaoniku organizovalo Udruženje javnih tužilaca i zamenika javnih tužilaca, rekao da nije zadovoljan kako tužilački sistem funkcioniše i da za to postoji veliki broj razloga, ali da je osnovni sistemska nebriga države.

"S jedne strane problemi počivaju na zastarelim metodama rada našeg tužilaštava i policije, s druge na nesavršenosti zakonodavstava i na kraju, na nedostatku prostora za vođenje krivičnog postupka, njegovoj lošoj alokaciji i zastarelosti tehničkih pomagala", rekao je Selaković.

Naglasivši da je neohodno "zaista ostvariti načelo da javni tužilac rukovodi i usmerava pretkrivični postupak", Selaković je rekao da treba izvršiti i apsolutnu specijalizaciju tužilaštava, i osnovati druga odeljenja u okviru tužilaštva - ona za najtežne zločine, krvne i seksualne delikte, porodično nasilje, ulični kriminal.

Selaković je naglasio da tužilac iza sebe mora da ima čitave timove stručnih ljudi, koji će mu pomoći u rasvetljavanju zločina i omogućiti mu da napiše takvu optužnicu koja najlakše vodi do osuđujuće presude, a ne do niza oslobađajućih.

2024 © - Vesti online