Četvrtak 03.04.2014.
22:12
blic.rs

Od berbe jagoda u Italiji zarada oko 1.300 evra mesečno

Foto: Ilustracija
 

Oko 10. aprila oko Verone i Padove počinje berba jagoda, a prema procenama, agencija taj posao i druge poljoprivredne radove obavlja pet do 10 hiljada žena iz naše zemlje. Evidencija nije precizna jer samo prvi put radnice odlaze preko agencija koji im to skupo naplaćuju, čak i do 40 odsto od zarade. Već sledeći odlazak je bez posrednika pošto žene imaju adresu domaćinstva ili firme u kojoj će raditi.

Naša deca odrastaju uz očeve, bez majki. Nedostatak majčinske brige odrazi se na kuću i porodicu, neka deca često odu stranputicom, ali šta ćeš, ne može i jare i pare, kaže Dragica Penić.

Nadničarke rade svakog dana, a uz štednju i odricanje uspevaju da donesu kući više od pola mesečne zarade. Italijani ih rado zapošljavaju jer su vredne.

- Angažovanje Rumunki, Poljakinja ili Slovakinja je jednostavnije za gazde jer su one iz EU i nema toliko formalnosti kao sa nama iz Srbije. Ali, ipak smo na listama najtraženijih radnika - kaže Dragica Ilišević, ekonomista i bivša službenica ITES-a u Odžacima.

Biljana Doroslovac kaže da su na početku zapinjale da rade što više i zarade, pa su se Italijani čudili njihovoj izdržljivosti.

- U Italiji se sada kaže da neko radi kao Srpkinja - kaže ona.

Odžačanka Dragica Penić već 15 godina radi u firmi „Banjaka valo“ kod Ravene, koja ima plantaže, ali se bavi i otkupom i skladištenjem voća. Penićeva po devet meseci godišnje radi na sortiranju i pakovanju, a zarađuje oko 1.250 evra mesečno.

- Kriza je i u Italiji, smanjuju broj radnika, ali nikada ne otpuštaju dobre radnike - kaže Penićeva. Dugogodišnje radnice, dodaje, sada žive komfornije, naučile su italijanski i kupile automobile pa zajednički, da bi im bilo jeftinije, posećuju porodice u Srbiji.

2024 © - Vesti online