Četvrtak 03.04.2014.
16:41
Beta

Turska: Tviter i dalje pod blokadom

Foto: Ilustracija
 

Ustavni sud, najviša sudska istanca u Turskoj, u sredu je jednoglasno odlučio da blokada društvene mreže predstavlja kršenje ustavnog prava i slobode izražavanja i naredio hitnu deblokadu Tvitera. Odluka suda, određena je turskim organima nadležnim za telekomunikacije (TIB).

Pročitajte još:

* Erdogan blokirao Turcima Tviter

* Posle Tvitera, Turci bi da zabrane i Jutjub

TIB je blokirao pristup Tviteru u noći između 20. i 21. marta, na zahtev premijera Radžepa Tajipa Erdogana, kako bi sprečio svakodnevno širenje internetom optužbi za korupciju protiv režima. Opozicija je kritikovala nepoštovanje odluke suda o deblokadi Tvitera, navodeći da se radi o otvorenom kršenju zakona.

Predsednik Turske Abdulah Gul, koji je prethodno osudio blokadu te društvene mreže, takođe je zahtevao sprovođenje odluke suda.

"Zabrana Tvitera i Jutjuba mora biti ukinuta. Rekao sam to ministru (telekomunikacija) i nadležnim organima", rekao je šef države novinarima.

Stejt department je takođe pozvao da se odluka Ustavnog suda "sprovede što je pre moguće". Uprkos brojnim optužbama za korupciju, Erdogan je na lokalnim
izborima u Turskoj u nedelju osvojio veliku podršku birača.

2024 © - Vesti online