Četvrtak 03.04.2014.
11:15
Beta

Barselona će se žaliti na zabranu transfera igrača

Sporan transfer: Alen Halilović
 

FIFA je istraživala transfere mladih igrača u Barselonu, koji su obavljeni između 2009. i 2013. godine i ustanovila je da su prilikom dovođenja desetorice igrača prekršena pravila o zaštiti maloletnika.

Barselona, čija žalba sadrži 14 tačaka, saopštila je da će se žaliti Sudu za sporstku arbitražu u Lozani (CAS), ako FIFA odbije njenu žalbu.

"Otkako je FIFA započela istragu, licence tim fudbalerima su ukinute i oni nisu igrali u zvaničnim utakmicama. Njima je pružena mogućnost da ostanu u klubu, uprkos tome što su im dozvole za rad ukinute", navodi se u saopštenju.

Ističe se da je Barselonina škola fudbala La Masija, "primer" društvene odgovornosti u edukaciji mladih igrača na terenu i van njega. Barselona je kažnjena i sa 450.000 švajcarskih franaka i dato joj je 90 dana da "reguliše situaciju koja se tiče maloletnih igrača". Takođe, kažnjen je i Fudbalski savez Španije, sa 500.000
švajcarskih franaka, zbog kršenja pravila oko registrovanja maloletnih igrača.

Transferi maloletnih igrača mogu da se realizuju samo ako se njihovi roditelji dosele u zemlju iz "ne-fudbalskih" razloga. Fudbaleri između 16 i 18 godina mogu da igraju u Evropi ako se ispune određeni standardi obrazovanja i uslova života.

Posle kazne, neizvesni su transferi golmana Borusije iz Menhengladbaha Mark Andrea Ter Stegena i hrvatskog igrača Alena Halilovića, sa kojim je Barselona postigla dogovore.

2024 © - Vesti online