Četvrtak 03.04.2014.
09:12
Srna

"Hrvati ukidaju ćirilicu, a hoće da prisvoje Teslu"

Svojataju ga dok mu ruše spomenike: Nikola Tesla 

- Hrvatskom Saboru bilo bi prirodnije da raspravlja o skidanju sa dnevnog reda referenduma o ćirilici, nego o naučniku Nikoli Tesli- ocenio je Budimir.

On je zaključio da bi bilo "prirodnije i normalnije" da u Saboru skinu sa dnevnog reda, kako je istakao, "sramnu odluku o raspisivanju referenduma o ćirilici i da pokažu neku svoju drugu dimenziju nego da raspravljaju o Nikoli Tesli".

Budimir je podsetio da je Tesla i sa očeve i majčine strane bio pravoslavac i da je u njegovom rodnom mjestu Smiljanu u Nezavisnoj Državi Hrvatskoj ubijeno 600 Srba, a spomenik na kome su se nalazila njihova imena razbijen je 90-tih godina.

"Srbi doprineli rušenju spomenika"

Poslanik HDZ-a Goran Marić odbacio je kao "pojednostavljenu" tezu da je spomenik srušen samo zato što je Tesla Srbin, zaključivši da je rušenju doprieio, kako se izrazio "srpsko-četnički napad na Hrvatsku".

- Mislim da to najbolje govori šta bi se desilo i sa Teslom da se za vreme Drugog svetskog rata našao u toj državi, a posebno u svom rodnom mjestu. To su činjenice koje ukazuju da najmanje Hrvati imaju pravo da se bave sa tim i da manipulišu -

zaključio je Budimir.

Poslanici u Hrvatskom saboru saglasili su se juče da 10. jul treba proglasiti nacionalnim danom Nikole Tesle, a da Teslin spomenik, srušen 1990-ih godina, treba vratiti u Gospić.

Saglasnost je, međutim, usledila posle žučne rasprave, međusobnih prozivki, spominjanja ustaša i partizana i rušenja Teslinog spomenika. 

2024 © - Vesti online