Četvrtak 03.04.2014.
12:01
D. Đorđević - Vesti - Foto: D. Đorđević

Iznenađeni i obradovani

Na okupu: Porodica Nešić
 

Posredstvom Redakcije "Vesti" iz Bad Filbela, stigao je i poklon-paket pun odeće, obuće, pokućstva i slatkiša nepoznatog darodavca, takođe, iz Nemačke. Tim povodom, naši reporteri posetili su ih u njihovom skromnom, ali uvek čistom i urednom domu, kao da u njemu ne boravi toliko duša. Goran, glava kuće, nije krio iznenađenje dobijenim darovima.


- Ništa mi nije jasno. Došli ste iznenada pre nekog vremena. Tada smo vam rekli da imamo osmoro dece i da ih odgajam i hranim od nadničarenja po šumama. Ni reči nije bilo o tome da nešto tražim. Zato sam potpuno zatečen dobročinstvima tih dobrih ljudi. Da nam neko pošalje toliko para, što je čak 17 mojih dnevnica u šumi, od jutra do mraka, zaista, ne bih mogao ni da sanjam. Čuli smo se telefonom sa tim dobrim čovekom, a ni sam nisam znao šta da mu kažem. Nema tih reči zahvalnosti.

Nikad gladni

U kući Nešića svakodnevno se mesi tepsija sa velikim okruglim hlebom. U velikoj šerpi, isto tako, uvek se krčka nešto za ručak. Skromno, ali deci slatko. Ponavljaju da ne žale što im mališani što ne jedu čokolade, euro kremove, pomorandže, banane... Majka im redovno pravi kolače, zbog čega nisu uskraćeni i za poslastice.

"Hvala, brate, živ i zdrav bio 100 godina", izgovorio sam. Neka mu je sve potaman, da ga sreća prati i dobri Bog čuva. Retki su ljudi sa takvim plemenitim srcem - priča otac Goran i dodaje:


- Ovde kod nas, niko nema razumevanja. A, razlog je zašto imamo toliko dece? Pa, prosto, zato što ih volimo i čuvamo kao kap vode na dlanu. Supruga i ja smo rešili da ih imamo desetoro. Za nas nema većeg bogatstva. Supruga Negoslava porodiće se u junu ove godine. Presrećni smo, jer dočekujemo još jednog člana porodice. Nikome ne tražimo da nam hrani decu, samo da smo živi i zdravi i biće uvek za "kašiku". Radimo po čitav dan, a supruga u kući sprema i čisti. Starija deca čuvaju mlađu, tako smo ih naučili. Mnogo nam treba, iako i nemamo mnogo čega, ali srećni smo. Meni u suštini najviše treba posao. Bio sam u opštini da ga tražim. Znaju koliko dece imam i znaju da ne tražim milostinju već posao u nekoj fabrici, da ih prehranim, ali za sada od toga nema ništa.

Najslađe je u maminom zagrljaju: Negoslava Nešić sa Dunjom i Lenom
 

Zahvaljuje se od srca i za paket. Sve je lepo što su dobili, pa se deca najviše raduju. Zadovoljni su svime. O njihovoj slozi i skromnosti govori i to što otac Goran Nešić radeći sve poslove kako bi prehranio porodicu, zarađeno donosi kući kako bi se uveče svi dogovorili šta će kupiti. Hrana i odeća su na prvom mestu.

POZIV DONATORIMA

Ako želite da se uključite u neku od akcija Humanitarnog mosta, javite se na mejl adresu: hmost@frvesti.com. Dobićete adresu i broj telefona porodice kojoj želite da pomognete i dogovoriti se sa njima o načinu dostave donacije. Informacije možete da dobijete i od novinara Humanitarnog mosta na: +381 11 31 93 771 i +381 11 31 90 924.

- Šta ima draže od dece na svetu? Za mene i Gorana ništa! Ko ne zna šta je to, ne može da nas razume. Tako sa radošću očekujem porođaj i bebicu. Radim po kući, po ceo dan sam oko šporeta i nije mi teško. Kad imamo vremena, odemo u Goranovo rodno selo Urvič, koje je između Hana i Džepa. Brdsko-planinsko je, tamo su njegovi ostareli roditelji. Imaju jednu kravu. Hranimo je kako bismo imali mleka za decu i malo sira. Sadimo i baštu na otvorenom, pa šta bude - kaže kroz osmeh 39-godišnja Negoslava.

U neverici: Goran Nešić
 

Deca, starija, idu u osnovnu školu. Jelena i Lena su u predškolskom i vole da crtaju. Stalno traže blokove i bojice.


- Istina, primamo socijalnu pomoć i dečji dodatak, sve ukupno oko 200 evra. To nam mnogo znači, jer moramo da platimo struju i ostale dažbine. Problem je odeća i obuća za decu. Brzo rastu i to treba ispratiti - navodi Goran.


Odeću kupuju na pijaci. Tu je najjeftinije, ali to se i brzo pocepa i ošteti. Za bolje nemaju para, ali ne žale se. Odlazimo od ove srećne porodice kojoj nedostaje mnogo toga. Jedino ljubavi imaju na pretek. Brojni su i njihovi problemi, ali se ne predaju i uvek gledaju dalje sa nadom u bolje sutra.
 

Uvek složni

Nešiće je teško prebrojati. Jedni su porasli, dok su mlađi jedni drugima do ušiju. Žive sa roditeljima u nedovršenoj kući koja im je ustupljena na korišćenje, ali Milan (14), Aleksandra (13), Luka (10), Veljko (8), Andreja (7), Jelena (5), Lena (3), i najmlađa Dunja, koja ima 15 meseci, skromni su i na svaki način pokušavaju da im pomognu. Takvu slogu i toplinu retko je danas sresti, što je za svako poštovanje i divljenje.

2024 © - Vesti online