Četvrtak 03.04.2014.
00:18
Srna

Osamnaest zemalja ratifikovalo Sporazum o trgovini oružjem

Foto: Ilustracija
 

Ambasadori 18 zemalja predali su danas dokumente o ratifikaciji na ceremoniji održanoj u UN na prvu godišnjicu od usvajanja Sporazuma o trgovini oružjem u Generalnoj skupštini UN.

Do sada je 31 zemlja ratifikovala Sporazum, što je više od polovine od 50 država koliko je neophodno za stupanje na snagu.

Pet od deset najvećih izvoznika naoružanja - Velika Britanija, Francuska, Nemačka, Italija i Španija, predale su svoje dokumente o ratifikaciji. Ostalih 13 zemalja su Bugarska, Hrvatska, Danska, Salvador, Estonija, Finska, Mađarska, Irska, Letonija, Malta, Rumunija, Slovačka i Slovenija.

Među onima koje još nisu ratifikovali sporazum su SAD. Administracija predsednika Baraka Obame potpisala je sporazum, ali snažan otpor pruža Senat koji mora da ratifikuje tekst.

Zamenik generalnog sekretara UN zatražio je od svih 193 članice Generalne skupštine UN da bez odlaganja potpišu i ratifikuju Sporazum.

Do danas, 118 država je potpisalo sporazum, ali je neophodna i ratifikacija kako bi se ustanovile nacionalne regulative za kontrolu transfera konvencionalnog naoružanja i komponenti.

2024 © - Vesti online