Sreda 02.04.2014.
19:05
Beta

Ukradene slike visile u kuhinji radnika Fijata

Gede bi drugde ovakva slika nego na kuhinjski zid: Gogenovo "Voće na stolu"
 

"To su slike od izuzetne istorijske i umetničke vrednosti", izjavio je general Mariano Mosa na čelu Odseka policije za kulturnu baštinu.

Delo "Voće na stolu ili priroda i mali pas" slikao je francuski postimpresionista Pol Gogen 1889. godine. Originalna veličine slike je bila 49x 54 centimetra, ali su je kradljivci smanjili na 46,5x53. Procenjeno je da je to Gogenovo delo vredno nekoliko desetina miliona evra.

Druga ukradena je slika je delo drugog francuskog postimpresioniste Pjera Bonara (1867-1947). Dimenzije slike "Žena i dve fotelje" su 44x54 centimetra i ne zna se tačno kada je nastala.

Slike su ukradene iz doma jedne bogate londonske porodice 70-ih godina. Železničari su pronašli slike ostavljene u vozu na relaciji Pariz-Torino. Ne znajući koliko su slike vredne, železničari su predali dela odeljku za izgubljene stvari, naveo je Mosa. Posle toga slike su se pojavile na aukciji u Torinu 1975. godine i kupljene su za 23 evra. Slike je kupio jedan radnik Fijata koji je veliki ljubitelj umetnosti.

"Radnik je slike okačio na kuhinjski zid u Torinu, potom na Siciliji, gde je otišao posle penzije. One su tako visile na zidu 40 godina", rekao je Mosa.

Italijanska policija je ušla u trag tako što je dobila fotografije ovih slika za koje se sumnjalo da su dela francuskih umetnika Gogena i Bonara. Posle početne provere, policija je utvrdila da slike nisu na spisku ukradenih dela, međutim analizirajući muzejske kataloge, policija je pronašla da je Gogenova slika bila u katalogu jednog muzeja 1964. godine i da je nestala sa spiska 2001. godine.

Na osnovu dva članka iz juna 1970. godine u Njujork tajmsu i u jednom listu iz Singapura, u kojima se pominje krađa, i na osnovu prethodnih otkrića policija je uspela da poveže celu priču. Potom je trebalo pronaći sadašnjeg vlasnika, radnika Fijata i ubediti ga da preda dela policiji.

Mosa je rekao da istraga još nije završena jer nisu rekonstruisane neke etape afere, odnosno period kada su slike ukradene i kako su završile u vozu.

General Mosa je svetski stručnjak za nalaženje ukradenih umetničkih dela. Već 45 godina ekspertiza italijanskih karabinjera je svetski priznata. Oni imaju najveću banku podataka o ukradenim umetničkim delima sa podacima o oko 5,7 miliona slučajeva. Italijanski policajci obučavaju kolege u svetu kako da nađu ukradena dela.

2024 © - Vesti online