Utorak 23.03.2010.
15:57
Vestionline

Grčka pristala na naziv "Severna Makedonija"

Poznato je da je posrednik UN Metju Nimic dao ovu ideju kao naziv sa geografskom odrednicom, što je predlog i ideja u okvirima razmišljanja grčke strane", rekao je Drucas, kako je prenela atinska TV-stanica "Skaj".

Makedonija i Grčka se od 1991. godine spore o pravu Makedonije na taj naziv koji Grčka smatra delom svog istorijskog nasleđa i čiju upotrebu smatra izrazom teritorijalnih pretenzija svog severnog suseda na njenu istoimenu pokrajinu.

Najnoviji predlog posrednika UN za rešavanje spora Metjua Nimica je "Severna Makedonija" .


Makedonija navodi da problem nije samo promena naziva države, već i to što Grčka traži neprihvatljivu promenu naziva makedonske nacije, jezika, pasoša i ostalih elemenata nacionalnog identiteta.

On nije precizirao kada bi se problem naziva mogao rešiti, ali je istakao da "Grčka želi rešenje, ali neće da bude zatočenik roka u kojem bi spor trebalo da bude rešen".

Drucas je rekao da očekuje da politički lideri Makedonije promene pristup, da dođu za pregovarački sto pod pokroviteljstvom UN, i da budu konstruktivni.

"Ukoliko ima političke volje, problem će se rešiti", rekao je Drucas.

Drucas je to rekao dva dana pre najavljenog susreta premijera Grčke i Makedonije, Jorgosa Papandreua i Nikole Gruevskog u Briselu. To će biti njihov drugi sastanak za nekoliko meseci.

2024 © - Vesti online