Sreda 02.04.2014.
14:43
Beta

Klubovi i organizacije: Neophodna je privatizacija, što pre!

Vanja Udovičić

Na inicijalnom dijalogu o svojinskoj transformaciji sa ministrom omladine i sporta Vanjom Udovičićem zaključeno je da bi svaki fudbalski klub trebalo da izabere način na koji želi da bude privatizovan.

Generalni sekretar Fudbalskog saveza Srbije (FSS) Zoran Laković rekao je da je ta organiacija za svojinsku transformaciju u sportu, kao i da u zemlji postoji dve i po hiljade klubova, a ne 15 ili 30.

"Ako bih odgovarao na ova pitanja samo sa pozicije 15 ili 30 klubova bila bi jedna slika, ali mora da se koriguje stav ako se imaju u vidu svi klubovi. FSS treba i želi da pomogne ministarstvu da se dođe do konkretnih rešenja, ali i ne želi da beži od problema", rekao je Laković u Sportskom centru u Staroj Pazovi.

Laković je dodao da može doći do bankrota klubova ako se ne krene u energičan proces privatizacije. On je ponovio raniji stav Saveza da klubovi moraju da se transformišu u privredna društva, da se definiše poreska politika, vlasničke strukture i imovine, kao i uloga posrednika u sportu.

"Možda Zvezda i Partizan ne žele da se transformišu, ali ima mnogo klubova koji bi to želeli. Ne treba da govorimo u koju formu će se transformisati, ali svaki klub dvotrećinskom odlukom svojih članova treba da krene u proces transformacije", naveo je Laković.

Predsednik Zajednice superligaša Zvezdan Terzić rekao je da će biti neistomišljenika kada je u pitanju privatizacija, ali da je diskusija tek počela i da će se u narednim ragovorima sve precizirati.

"Zagovornici smo ideje da zakon pruži mogućnost za privatizaciju, a ne obavezu. Poznato je da se sport u Sribje godinama unazad finansirao iz društvene svojine, a sada je to nemoguće. Mora da se izbegne potpuni krah sportskih klubova u Srbiji. Fudbal ne može bez privatnog kapitala i tu mora da dođe do izmena zakonskih odredbi koje onemogućavaju potencijalne investitore da se ulaže u srpski fudbal",
rekao je Terzić.

Prvi čovek subotičkog Spartaka Dragan Simović naveo je da ne postoji dilema da li treba da dođe do privatizacije i da ona treba da bude ubrzana, dok je generalni sekretar Vojvodine Radisav Rabrenović kazao da Srbija ne može da preuzme model privatizacije ni iz jedne zemlje.

"Apelujem da se stvari mnogo ubrzaju, ne sme da se greši. Ako nastavimo ovako, da sve stoji u mestu, vreme ističe i biće mnogo manji broj klubova koji će se privatizovati, jer će veliki broj klubova nastaviti da se gasi", rekao je Simović.

Rabrenović je dodao da u Srbiji nema ljudi koji su zainteresovani da ulažu u brend klubova, jer je to proces koji dugo traje.

"Mislim da u fudbalu sem dva kluba niko ne može da naplati ni dinar zato što nekoj privatnoj instituciji treba reklama na dresu, to ne postoji. Moramo da napravimo zakon o sportu koji ne bi trebalo da bude prepisan iz nekog španskog, nego sebi da napravimo zakon iz ambijenta u kojem živimo i odrediti koji je vid svojinske transformacije u sportu najlakše vremenski savladati", kazao je generalni sekretar
Vojvodine.

Predsednik Upravnog odbora Slobode iz Užica Dragan Subotić ocenio je da u proces privatizacije, pored ministarstva omladine i sporta, treba da se uključe i ministarstva finansija i privrede, kao i sve sportske organizacije. Subotić je naveo da bi novac od prodaje klubova trebalo da ode u fond, kojim bi se kasnije regulisala sportska infrastruktura u Srbiji. Ministar Udovičić je odgovorio da ne treba brzati stvari, da se kasnije ne bi bilo kajanja zbog toga kako je i šta rađeno, ali da i
ne želi da iko ispašta zbog onoga što radi ministarstvo.

"Ne možemo da žurimo jer sport u Srbiji donosi mnogima sreću. Ne smemo tako bitnoj stvari da pristupimo olako i rešimo preko noći. Znamo u kakvoj zemlji živimo i šta nas okružuje. Želimo da unapredimo sistem funkcionisanja sporta i ovo je model, da se tačno zna kako se ophodi prema državnoj sredini", kazao je Udovičić.

Ministar je istakao da je ogroman problem da se novac privatnika uvuče u sport i da se na tome radi jer je to pitanje budućnosti srpskog sporta. Na diskisiji je bilo primedbi da većina novca ide u Crvenu zvezdu i Partizan, a Udovičić je kazao da je to pitanje javnog finansiranja, a ne privatizacije.

"To pitanje se javlja svuda u Srbiji. Postoji nezadovoljstvo što većina sredstava javnih preduzeća odlazi u naše najbolje klubove. To će biti regulisano novim zakonom i nadam se da će Vlada dati odobrenje", istakao je Vanja Udovičić.

2024 © - Vesti online