Četvrtak 03.04.2014.
08:43
Ž. Marković - Vesti

Političari u ringu (4): Rat šakama ili pepeljarom

Sednica skupštine Prnjavora
 


Osim državnog i entitetskih, BiH ima deset kantonalnih i još stotinak opštinskih parlamenata. U njima sedi na stotine poslanika i odbornika, a najžešći politički život odvija se u lokalnim zajednicama gde je linija podela na stranačke pristalice najdeblja. Politikolozi to objašnjavaju rečima da naš prosečan građanin koji se petlja u politiku nije birač, već navijač svoje političke partije, a to, kao i u sportu, neminovno vodi u huliganstvo.


Jedna od opština u kojoj se vodi najvatreniji politički život je Prnjavor. Razlog je uvek labava skupštinska većina. Sela u opštini podeljena su po stranačkim šavovima, a netrpeljivost kulminira na sednicama lokalnog parlamenta. Jedan od težih incidenata izbio je pre tri godine kada je odbornik opozicije, inače sredonjoškolski profesor, udario odbornika vladajuće stranke, lekara u lokalnom Domu zdravlja, a onda ga je ovaj jurio po skupštinskoj sali sa pepeljarom u ruci da bi mu uzvratio.

Karate šampion: Siniša Gatarić
 


- Profesor Slobodan Rudonjić me je udario otvorenom šakom u nos i čelo. Ovaj cinični i fakinski udarac koji sam primio od profesora nikada neću zaboraviti, a ni oprostiti. Zapao sam u emocionalni afekt. Zgrabio sam pepeljaru i pojurio za odbornikom Rudonjićem, pri čemu su me sprečile kolege odbornici u holu i skupštinskoj sali - ispričao je udareni Branko Šikanić.

Torbom na predsednika

Žestoka politička borba vodi se u Narodnoj skupštini Republike Srpske, ali, iako su za parlamente tipične razne situacije, pa čak i tučnjave, do njih u Banjaluci nije dolazilo. Jedan od interesantnijih detalja zabeležen je pre nekoliko godina kada je opozicioni poslanik Borislav Bojić zapretio predsedniku parlamenta Igoru Radojičiću da će ga "bubnuti torbom". Video-klip sa tom scenom iz skupštine moguće je pronaći i na Ju tjubu.

Inače, njih dvojica su se posvađali zbog rasprave o nekoliko infrastrukturnih projekata u gradu. U Prnjavoru je bilo vatreno i prošle godine, tačnije u selu Vršani, u lokalnoj kafani.

Dvojica odbornika su se potukla nakon rasprave ko je u proteklom ratu bio dezerter, a deblji kraj izvukao je Nenad Marinković koji je dobio dva žestoka udarca u stomak i jedan u glavu. Incident u Prnjavoru zabeležen je i pre samo desetak dana, takođe u jednoj kafani gde su se kovali planovi o novoj skupštinskoj većini. Međutim, "žurku" je prekinuo načelnik opštine Siniša Gatarić, koji je pre političke karijere bio prvak Evrope u karateu. Do žešće tuče nije došlo, ali očevici su ispričali da je malo nedostajalo da bivši šampion bude pogođen flašom u glavu.


I odbornici u Srpcu često se nađu u novinama zbog svog temperamenta. I tamo je klackalica u parlamentu pa odbornici koji su tas na vagi skupštinske većine često budu na meti onih koji su nešto politički jači. Sredinom prošle godine poprište tuče bila je, po običaju, kafana, a sukobili su se aktuelni načelnik, dva odbornika i direktor lokalnog vodovoda. Jedan od učesnika zatražio je i medicinsku pomoć.


Nemirno je, po pravilu, i u Bileći gde su odbornici svojevremeno čak i pucali iz pištolja, ali, srećom, niko nije stradao. Sporadični incidenti zabeleženi su i u lokalnim parlamentima u Banjaluci, Trebinju i mestu Oštra Luka.

Kraj

2024 © - Vesti online