Sreda 02.04.2014.
13:37
Vesti

Sarajevo je izgubilo elitu

Kome smeta Andrićgrad: Emir Kusturica

- Oni koji su verovali da su elite nisu uspeli da utiču na svoj narod i da stvore stvarne uslove za svoju kulturu - istakao je Kusturica.


On je za Alternativnu televiziju rekao da i ljudi u Sarajevu koji su se nazivali sekularnim muslimanima nisu uticali na razvoj kulturnog života.


- Dolaskom Alije Izetbegovića na vlast videlo se kako će proći oni koji se ponašaju sekularno, odnosno oni koji veruju u multietničnost - naglasio je Kusturica.


Govoreći o izgradnji Andrićgrada, Kusturica je rekao da je želeo da ga napravi, jer veruje u bolje sutra.


- Aktivirao sam fondove, sve što je potrebno i ostao bez bilo kakve zarade. Postao sam predmet rasprave svih frustriranih političara, među kojima se ističe jedan iz Višegrada - rekao je Kusturica.


On je naveo da ovaj projekat nazivaju mestom pljačke, iako cifre i stvarno stanje pokazuju sasvim suprotno. Kusturica je rekao da je i lidera SDS Mladena Bosića pitao zašto ga ta stranka proziva za netransparentnost, iako imaju svog čoveka u savetu za izgradnju Andrićgrada.


- On mi je rekao da je sve to politika. Do sada je u ovaj grad uloženo 33 miliona KM, a izgrađeno je 28.000 kvadrata. Fama po kojoj je sve finansirala vlada Srpske je laž, jer je ona uložila 7,2 miliona KM, a Skupština opštine Višegrad nešto više od pet milona KM - pojasnio je Kusturica.

2024 © - Vesti online