Utorak 01.04.2014.
21:12
Beta

Kacin: Putin radi isto što i Milošević

Milošević je hteo više Srba, a Putin hoće više Rusa: Jelko Kacin
 

"Ali nisam govorio o teritorijalnom povećanju, kad je reč o Miloševiću", odgovorio je Kacin na pitanje novinara kako dodatno može da objasni izjavu crnogorskim medijima da "Putin radi isto što i Milošević".

Izvestilac za Srbiju u EP je napomenuo da je ta njegova izjava samo delom preneta. "Ja sam rekao da je Milošević želeo da poveća broj Srba i nisam govorio o teritorijalnom povećanju, nego o broju Srba u Srbiji", dodao je on.

A kako je obrazložio Kacin, "zato su bile stvarane Republika Srpska Krajina i Republika Srpska kako bi se snizio deo nesrba u tadašnjoj Srbiji".

"Taj isti izazov danas ima i Putin koji želi da uveća broj Rusa u Rusiji kako bi smanjio broj nerusa u Rusiji u relativnim brojkama, posebno u onim oblastima Ruske Federacije koje su ispražnjene i gde su došli strani radnici iz Azije", dodao je on.

Kacin je upozorio da je odluka novih vlasti u Kijevu da ukinu ruski kao zvanični jezik "najveća politička greška i korak unazad i ono što daje krila onima koji manipulišu sa stanovništvom Ukrajine da su im ugrožena elementarna prava".

"Drugo svaka vlast u Ukrajini mora što pre u potpunosti rasvetliti ko stoji iza snajpera koji su ubijali na trgu Majdanu u Kijevu", primetio je Kacin, rekavši da isto tako istrajava u insistiranju da se u Srbiji razjasni pozadina ubistva novinara Slavka Ćuruvije i premijera Zorana Đinđića.

On je, ciljajući na ukaz nekadašnjeg predsednika Sovjetskog saveza Nikite Hruščova o prenošenju Krima u teritoriju Ukrajine, rekao da "nije istina da je neko bio pijan pa je Krim poklonio Ukrajini". "Poluostrvo uvek pripada pozadini, kontinentu, sva voda, struja, snabdevanje sve dolazi iz pozadine", dodao je.

I zato, smatra poslanik EP, "treba biti realan i videti da to što se desilo Krimu i na Krimu je tek prvi korak, a da tu postoje jasne ambicije".

On je rekao i da nije siguran da će Rusija prihvatiti novog predsednika Ukrajine i da će "Moskva ponovo krenuti u kampanju manipulisanja stanovništvom Ukrajine navodeći da su Rusi tamo ugroženi, pa da ih treba zaštiti i poštovati njihova prava".

2024 © - Vesti online