Utorak 01.04.2014.
19:56
Srna, Beta

NATO prekinuo saradnju sa Rusijom, Ukrajina pušta Alijansu u Crno more

NATO flota dolazi u Crno more, Rusija malo preti
 

Odluku o prekidu saradnje sa Rusijom danas su jednoglasno doneli ministri inostranih poslova NATO, koji su od Rusije zatražili da "preduzme hitne korake i vrati se u okvire međunarodnog zakona".

Jedan neimenovani NATO zvaničnik preneo je novinarima da je među tim merama "obustavljanje celokupne praktične civilne i vojne saradnje" NATO i Rusije, dok će kontakti na nivou ambasadora ostati otvoreni kako bi se omogućili pouzdani kanali komunikacije.

Moguće je razmeštanje i jačanje vojnih snaga u istočnim članicama, poput Poljske i Baltičkih zemalja koje strahuju da bi mogle da se nađu na udaru Moskve, kao i razmatranje NATO kriznog plana, i vojnih rasporeda.
 

NATO i Kijev su u zajedničkom saopštenju, posle sastanka šefova diplomatija u Briselu, najavili da će ojačati saradnju i unaprediti reforme odbrane u Ukrajini kroz obuku i druge programe.

Ukrajinski parlament danas je odobrio zajedničke vojne vežbe na svojoj teritoriji sa zemljama NATO i EU, koje će biti održane između maja i oktobra. Za tekst, kojim se odobravaju zajedničke vojne vežbe u Ukrajini, između ostalog i u vodama Crnog mora, glasalo je 235 poslanika. Protiv nije bio niko.

U vojnim vežbama učestvovaće 7.000 vojnika iz 17 zemalja, a biće održane uglavnom u zapadnom delu Ukrajine, i u Crnom moru, u blizini Krima. "Ovo je dobra prilika da unapredimo naše oružane snage", rekao je ukrajinski ministar odbrane Mihailo Koval.

Rusija je, međutim, upozorila Ukrajinu zbog integracija sa Alijansom, rekavši da su prethodni pokušaji Kijeva da se približi NATO-u imali "posledice koje nisu dobrodošle".

"Prethodni pokušaji doveli su do zamrzavanja rusko-ukrajinskih političkih kontakta", navodi se u saopštenju ruskog Ministarstva spoljnih poslova. U tekstu se navodi da su ti pokušaji doveli do spora između NATO-a i Rusije kao i do podele ukrajinskog društva.

2024 © - Vesti online