Utorak 01.04.2014.
20:28
Beta

Lekari bez granica: Epidemija neviđenih razmera

Afrika se plaši širenja zaraze iz Gvineje
 

Pored Gvineje, zaraza je registrovana u Liberiji. Susedni Senegal je prošlog vikenda zatvorio granice s Gvinejom, a Maroko je danas obavestio da uvodi kontrolu na aerodromu u Kazablanki odakle putnici direktnim letom dolaze iz Konakrija, prestonice Gvineje.

"Ministarstvo zdravlja iz predostrožnosti uvodi sanitarnu kontrolu na granicama, posebno na aerodromu u Kazablanki", navodi se u saopštenju ministarstva.

Mere podrazumevaju lekarsko nadgledanje putnika sa simptomima hemoragične groznice, a koji dolaze iz mesta gde vlada epidemija ebole. Maroko za sada nije registrovao nijedan slučaj zaraze.
 

Ebola ili hemoragična groznica je veoma zarazno virusno oboljenje koje izaziva četiri ili pet poznatih virusa. Oboleli dobijaju groznicu, praćenu bolovima u mišićima, naglim rastom temperature, glavoboljom i slabošću organizma, a ponekad i krvarenjem. Protiv te bolesti i dalje ne postoji vakcina ili neki drugi siguran lek tako da stopa smrtnosti može da dostigne i 90 odsto.

Jedna od najmasovnijih epidemija ebole izbila je u Ugandi 2000. godine. Tada je tom bolešću zaraženo 425 ljudi, a više od polovine je umrlo. Epidemije manjih razmera izbijale su i kasnije u Ugandi.

2024 © - Vesti online