Utorak 01.04.2014.
19:21
Beta

Rodić obustavio testiranje nad "rashodovanim" psima

Spaseni psi posle reakcije "užasavajućeg broja građana"
 

"Početkom godine Srpska akademija nauka i umetnosti (SANU) obratila se Vojnomedicinskoj akademiji sa molbom za saradnju u vezi sa realizacijom projekta 'Regenerativni potencijal nanokristala hidroksiapatita i njegovog konjugata sa vitaminom D u terapiji peri-implantnih kostnih defekata'", preciziralo je ministarstvo.

Predviđeno je da se projekat realizuje na VMA u Odeljenju za uzgoj laboratorijskih i eksperimentalnih životinja Instituta za medicinska istraživanja.

"Projektom je trebalo da se pri eksperimentu koriste psi, pre svega, zbog svojih fizioloških osobina. Zahtev za dozvolu projekta podnet je Etičkom komitetu VMA za rad sa eksperimentalnim životinjama. Pravilnikom o radu tog komiteta regulisani su sastav i rad tog tela i pravilnik je u skladu sa domaćim zakonodavstvom", navelo je ministarstvo.

U saopštenju se ističe da je pravilnik u saglasnosti i sa Evropskom konvencijom o zaštiti kičmenjaka koji se koriste za oglede i druge naučne svrhe.

"Ministarstvo odbrane insistira na doslednoj primeni domaćeg i međunarodnog zakonodavstva u svakom postupku koji sprovodi. Posebno predočavamo javnosti da je i ovakav vid nadzora nad radom državnih institucija delotvoran, bez obzira na to što se u konkretnom slučaju nije pristupilo, ni započelo sa realizacijom projekta", navodi se u saopštenju Ministarstva odbrane.

Beogradski mediji pre nekoliko dana objavili su da će se nad "rashodovanim" nemačkim ovčarima obaviljati bolni eksperimenti "posle kojih će oni uginuti". Vest je izazvala burnu reakciju javnosti, a udruženje Help animal pokrenulo je peticiju za obustavom eksperimenta, koju je potpisalo oko 10.000 građana.

2024 © - Vesti online