Utorak 01.04.2014.
18:40
Beta

Vučić: Ne terajte nas da budemo neprijatelji Rusije

Aleksandar Vučić: Srbija ne može da uvede sankcije Ruske Federacije
 

“Srbija ima samo jednu želju i jednu molbu za evropske saveznike: ne terajte nas da budemo ruski neprijatelji. Mislim da je to veoma fer i veoma pošten pristup Srbije“, rekao je Vučić u razgovoru za Dojče Vele (DW).

Govoreći o stavu Srbije prema trenutnom odnosu između Rusije i Ukrajine, on je istakao: "Mi nismo na stranama, mi imamo svoju zemlju i vodimo računa o svojoj zemlji".

Kako je rekao, to za Srbiju nije nimalo jednostavno pitanje, jer oni koji danas štite teritorijalni integritet Ukrajine, zgazili su teritorijalni integritet Srbije.

A sa druge strane Srbija će poštovati međunarodno-pravne norme i poštovati teritorijalni integritet svih članica Ujedinjenih nacija, naveo je on.

"Ali, što je uostalom rekla i kancelarka Nemačke Angela Merkel, Srbija ne može da uvede sankcije Ruskoj Federaciji", dodao je Vučić.

Upitan da opiše trenutne odnose između Srbije i Rusije, predsednik SNS je rekao da će Srbija biti deo Evropske unije i da neće biti deo Evroazijske unije, kao i da Srbija želi da ima dobre i prijateljske odnose i sa Rusijom.

Objašnjavajući odnos Srbije prema Rusiji, Vučić je rekao da Srbija ne želi neprijateljstvo sa Rusijom i da smatra da bi zapadne sile trebale to da poštuju.

"A Vi znate zbog čega treba da poštuju. Zbog istorijskog iskustva, zbog stava Rusije 1999, i povodom nekih drugih ranijih kriza, zna se kako i sa koje smo strane imali podršku. Tu su i neke druge stvari iz istorije. Pa zato, izvinite, Srbija nije na strani Rusije ili nekog drugog", istakao je Vučić.

Pročitajte još:

* Vučić: Bez sankcija Rusiji

* ''Evropa razume Srbiju u vezi Rusije''

* Švajcarski list: Srbija između čekića i nakovnja

Srbija se, kako je naveo, ponaša odgovorno u međunarodnim okvirima, a njen put je evropski put.

Govoreći o procesu u Međunarodnom sudu pravde (MSP) po međusobnim tužbama za genocid Srbije i Hrvatske, Vučić je ocenio da su srpski argumenti jači, navevši da je Srbija bila spremna da povuče tužbu.

"Dovoljno je da pogledate konačan ishod i rezultat svega što se desilo i biće potpuno jasno da su naši argumenti neuporedivo jači. Ali da li to znači da će naša kontratužba proći, to je na sudu u Hagu", rekao je Vučić.

Na pitanje kako će presuda MSP uticati na buduće odnose Srbije i Hrvatske, Vučić, za koga mnogi veruju da će biti novi srpski premijer, ukazao je da dve zemlje moraju pragmatično i racionalno da gledaju u budućnost.

"Što je bilo, bilo je. U redu je da se podvuče crta, da se vidi šta o tome kaže najrelevantniji organ u svetu po tom pitanju. Da li će posle toga biti više ljubavi? Neće, nema nikakve sumnje. Ali moramo da razmišljamo o budućnosti na racionalan i pragmatičan način i tako se ponašamo", naveo je predsednik SNS.

Govoreći o situaciji u Bosni i Hercegovini (BiH), on je naveo da Srbija podržava Dejtonski sporazum i da samo traži dogovor sva tri konstitutivna naroda u BiH, a da on ni u razgovorima sa evropskim zvaničniima nije pokazivao previše optimizma po pitanju stanja u BiH, iako smatra da tamošnji građani zaslužuju mnogo bolje i mnogo više.

Upitan misli li da će Republika Srpska u jednom trenutku da organizuje referendum o nezavisnosti i otcepljenju od BiH, Vučić je ocenio da Republika Srpska čuje šta govori Srbija.

"Srbija voli Republiku Srpsku, Srbija štiti entitetski identitet Republike Srpske u skladu sa Dejtonskim sporazumom, ali Srbija poštuje teritorijalni integritet Bosne i Hercegovine. Ja bih voleo da Republika Srpska ima to u vidu", zaključio je on.

2024 © - Vesti online