Utorak 01.04.2014.
15:16
Srna

Ruski kompjuteri (sve kineski delovi) sakrili planove oko Krima

Američki špijuni pali na ispitu sa situacijom oko Krima zbog superiornih ruskih sokoćala
 


Ovi kompjuteri ne mogu se nazvati potpuno ruskim, jer su svi delovi iz Kine, ali su Rusi brižljivo proverili da li u njima ima prisluškivača i ostalih komponenti pomoću kojih informacije mogu da budu ukradene i predate naručiocu - špijunu.


Svaki kompjuter ima sertifikat bezbednosti, kako bi na njemu mogli da se obrađuju tajni državni podaci.


Uređaji su opremljeni domaćim operacionim sustemom, čije je jezgro "Linuks", ali ozbiljno prerađen prema zahtevima ruske centralne obavještajne službe - FSB.


Kako piše "Vol Strit Žurnal", u Vašingtonu ne mogu da shvate zašto nisu imali sve podatke. Neuspeh obaveštajaca izazvao je burne sporove u američkom establišmentu.

Snouden, kuriri... možda i golubovi?

Deo činovnika veruje da je Rusima pomogao Edvard Snouden svojim poznavanjem metoda sakupljanja informacija u specijalnim službama SAD. Drugi tvrde da Rusi umesto eketronskih koriste starinske metode i da šalju naredbe po kuririma.


Ruski mediji navode da je istina negde na sredini. I Moskva i Vašington koriste kurire, ali u tehničkom pogledu Rusija se ispostavila spremnijom nego što su na Zapadu očekivali. A možda se neko dosetio pa koristio i golubove za prenos podataka?


Na pretnje Zapada sankcijama, Rusi odgovaraju da su spremni da odustanu od softvera i hardvera iz SAD. Osim Amerike, postoji i jugoistična Azija, koja već 20 godina prati kurs tehničke samostalnosti. Tamo mogu da se nađu analozi svih američkih proizvoda.


Što se tiče američke obaveštajne službe, ona je sada oprezna. Specijalne službe priznaju da im je teško da ocene namjere ruskog predsednika Vladimira Putina.

2024 © - Vesti online