Utorak 01.04.2014.
12:03
Đ. Barović - Vesti

Zagreb optužio još 1.400 Srba!

Proizvodnja fantomskih predmeta: Savo Štrbac
 


Od početka ove godine, širom sveta na osnovu crvenih Interpolovih poternica uhapšena su sedmorica Srba, a neki od njih, poput 57-godišnjeg Milana Bačića, nikada nisu bili ni na javnim ni na tajnim hrvatskim spiskovima.


Za direktora Veritasa, Savu Štrpca, to je dokaz da je u pitanju novi talas optužnica i poternica.

Sve na klimavim nogama

Na osnovu međunarodnih poternica koje je raspisao Biro Interpola u Zagrebu, širom sveta je do sada uhapšeno 124 Srbina iz Hrvatske i bivša pripadnika JNA, od kojih su 37 ekstradirani u Hrvatsku.
U tim, ponovljenim postupcima, njih 18 je oslobođeno krivice. Za direktora Veritasa to je jasan dokaz da su te optužbe od početka bile na "klimavim nogama".

- Prema zvaničnim podacima hrvatskog tužilaštva koji je 1. jula prošle godine dostavljen Ministarstvu pravde Srbije, na spisku procesuiranih je 1.577 Srba. Međutim, očigledno je da je ta lista revidirana, a da Hrvatska o tome nikoga nije obavestila. Pretpostavljam da je novi talas optužnica nastao na osnovu 3.599 otvorenih istraga i još najmanje 1.400 takozvanih fantomskih predmeta. U pitanju su krivične prijave koje je policija pisala tokom rata, a tužilaštvo ih odbacivalo zbog nedostatka dokaza ili vraćalo na dopunu - ocenjuje Štrbac koji nema jasan odgovor šta je tačan razlog novog talasa optužnica.


- Možda je reč o strategiji Hrvatske zbog sudskog spora sa Srbijom, ili treba obezbediti posao za novoformirane specijalne policijske timove za istraživanje ratnih zločina, pa oni obrađuju i one slučajeve koji su davno zatvoreni - ističe Štrbac.


Za predsednika Koalicije udruženja izbeglica Miodraga Lintu potpuno je nebitno da li su ponovo na sceni "javne i tajne optužnice", jer nova hapšenja jasno ukazuju da se Hrvatska, ni po ulasku u Evropsku uniju, nije odrekla strategije zastrašivanja krajiških Srba.


- Činjenica da je za 13 godina po tim poternicama uhapšeno 120 ljudi, znači u proseku osam godišnje, a samo u prva tri meseca ove godine njih sedmorica. Samo desetak dana pošto je Ministarstvu pravde Srbije dostavljen spisak sa 1.577 imena, u Trpinji je uhapšeno 12 Srba od kojih ni jedan nije bio na toj listi. To sve govori da Hrvatska nema iskrenu želju da se ovaj problem reši ni 19 godina od kraja ratnih sukoba. Na vlastima u Beogradu je da pokrenu razgovor sa Zagrebom, ali o svemu obaveste i zvaničnike EU, jer hapšenjima i zloupotrebom Interpola, Hrvatska blokira povratak i putovanje proteranih Srba u svoj zavičaj i što je još gore, direktno podstiče iseljavanje srpskih povratnika iz Hrvatske - zaključuje Linta.

Krivci i u Beogradu

Po mišljenju Save Štrpca, zvanični Beograd je značajno kumovao situaciji u kojoj većina država sveta uglavnom više ne postupa po srpskim Interpolovim poternicama za ratne zločine, a veoma je revnosna kada je reč o onima iz Hrvatske.
- Hrvatska do sada nijednom nije odustala od svojih poternica ma koliko one objektivno bile smešne. S druge strane, zvanični Beograd je više puta, po nagovoru iz Brisela odustajao, mada su u pitanju bila veoma ozbiljna krivična dela. Otuda nas više niko i ne shvata ozbiljno - napominje Štrbac.

2024 © - Vesti online