Ponedeljak 31.03.2014.
22:56
Jutarnji

Arapi otkrili kako živi kralj, i hoće da vide još!

Naime, kraljevi telohranitelji pokušali su da spreče američku novinarsku svitu, koja obilazi svet s Obamom, da uđe na pustinjsko imanje. Posle kraćeg koškanja s Obaminim osobljem, po naredbi kralja svita je puštena u zlatnu palatu, gde su imali oko pola minuta vremena da snime početak sastanka.

Među novinarima je bila i reporterka portala "Politiko" Keri Badof Braun, koja je kao i obično, svojim mobilnim odmah počela da fotografiše sve što joj se učinilo zanimljivim. Ona je na Tviteru objavila fotografije unutrašnjosti palate, koja je strogo skrivana od očiju javnosti, jer je cenzura u Arabiji pod apsolutnom kontrolom kralja, a informacije o državnom vrhu su krajnje kontrolisane.

Kralj Abdulah se u javnosti pojavljuje izrazito retko pa cela država neko vreme bruji o njegovom, navodno, narušenom zdravlju, mada o tome u samoj Saudijskoj Arabiji nema ko da izvesti. Zato je mnogim stanovnicima kraljevstva, koji su poslednjih godina uspeli da se domognu Interneta, kao ogroman šok izgledala unutrašnjost pustinjske palate, zaista optočena zlatom. Na fotografijama novinarke videlo se i to šta je na meniju te večeri.

Arapi su novinarku odmah zasuli porukama da im objavi još slika i informacija o kralju, a za samo nekoliko sati utrostručio se broj ljudi koji je prate na Tviteru. Neke je dodatno šokirala agencijska fotografija objavljena iz Rijada koja saudijskog kralja prikazuje sa cevčicom za disanje ispod nosa.

"Ne mogu da verujem da serija osrednjih fotografija s ajfona može da izazove toliku pažnju i iznenađenje u Tviter zajednici jedne zemlje", rekla je kasnije Keri.

2024 © - Vesti online