Utorak 01.04.2014.
08:00
24sata.hr

Koja je vaša idealna lozinka?


Nemojte da vaše ime i prezime bude lozinka, tako je očigledno
 

Gmail, službeni mail, poslovni, privatni račuanar, Fejsbuk, Tviter, ovo su samo neki od servisa na koje mnogi od nas svakodnevno upisujemo naše lozinke kako bi bili sigurni da nam neko neće provaliti i ukrasti podatke. Ali, pitanje je kako da pratite sve te lozinke, a da ne govorimo još i o zaštiti kod onlajn plaćanja.

Ovo su najgore lozinke

Na listi najgorih lozinki u prošloj godini vodeće mesto su zauzele:

123456
password (ili lozinka)
12345678
qwerty
abc123

Neko će za sve da koristi jednu lozinku, jer mu je tako lakše, dok će drugi za baš svaku stvar imati posebnu lozinku, a sve će ih zaštiti u datoteci koja ima svoju lozinku.

Lozinke, ali i varijacije koje uključuju 00000 ili vaše ime i prezime su najgore opcije. Izgledaju očigledno, a ako se neko i okomi na vaš onlajn račun, neće imati veliki izazov za njihovo probijanje. Činjenica je da mnogi za većinu servisa koristimo neku takvu laganiju lozinku.

Razne stranice često nam savetuju da koristimo lozinke u koje ćemo ugraditi razne posebne znakove, brojeve i velika i mala slova. Tako je jedan od saveta da izmislimo neku frazu, skratimo je samo na prava slova, dodamo neki nama bitan broj i na kraju inicijale.

2024 © - Vesti online