Ponedeljak 31.03.2014.
10:20
Srna, Danas

"Haška presuda o genocidu biće politička"

Međunarodni sud pravde u Hagu
 

On smatra da se aktuelni proces pred sudom u Hagu vodi zbog činjenice da je srpska država zbog nekoliko ranijih procesa "zahladila" odnose sa Haškim tribunalom, koji je ranije imao mišljenje da su u Hrvatskoj počinjeni zločini sa elementima genocida.

Pročitajte još:

* ''Moguće je da ne osude Hrvatsku zbog Oluje''

* Srbija: Tuđman želeo i izazvao rat

* ''Hrvatska demonizuje Srbe''

"Haško tužilaštvo je smatralo da su u Hrvatskoj počinjeni ozbiljni zločini sa elementima genocida. Trebalo im je još dokaza za pokretanje procesa, ali Hrvatska, naravno, nije dostavljala dokaze, a mi smo gotovo prekinuli saradnju. Izgubili smo toliko godina i umesto da dokažemo da je u operaciji Oluja bilo genocida, mi smo sada u poziciji da se branimo", rekao je Simić za dnevnli list Danas.

On smatra da je Zagreb pokrenuo tužbu iz dnevno-političkih razloga, da bi se ogradio od "Oluje" i sprečio krivična gonjenja svojih državljana pred Haškom tribunalom.

"Hrvatske trupe su u 'Oluji' ubile sve na koje su naišli - staro, mlado, žensko, muško. Činjenice pokazuju da je udar bio usmeren i prema vojsci i prema civilima. Izbeglice nisu bile vojna formacija. Nisam video vojsku na traktorima sa ženama i decom. Hrvatske trupe su gađale civilne mete - bez reda", podseća Simić.

On ukazuje da Srbi nikada nisu imali plan za uništavanje Hrvata, koji su na sastanku na Brionima skovali plan da "očiste zemlju od Srba". "Hrvatska će jednom morati da se suoči sa tim da im država počiva na ratnom zločinu", zaključio je Simić.

2024 © - Vesti online