Ponedeljak 31.03.2014.
09:50
Beta

Francuska: Ekstremna desnica nikad jača!

Ekstremna desnica u Francuskoj osvojila vlast u 11 gradova: Marin Le Pen
 

FN je pored četiri grada - Tulona, Oranža, Vitrola i Marinjana u kojima već vlada, pobedio u još 11 gradova, među kojima su Dre, Bezje, Frežis, Mant-la-Vil kod Pariza, a i imaće i trećinu odbornika u Marseju.

Analitičari smatraju da je ekstremna desnica postala "treća velika politička sila u Francuskoj" i dodaju da popularnost FN jača jer "građani ne nalaze podršku u postojećim, tradicionalnim strankama". Ekstremno desničarska stranka osvojila neke gradove srednje veličine i njegovi lideri su ove rezultate nazvali najboljim u njihovoj istoriji.

FN će imati 1.438 odbornika, dok je na prošlim izborima imao 1.249. Ta esktremno desničarska stranka koju vodi ćerka osnivača, Marin Le Pen, protivi se Evropskoj uniji i usredsređuje se na francusku tradicionalnu kulturu i visoku stopu nezaposlenosti. Zalaže se za ograničavanje doseljavanja stranaca u Francusku, za veća ulaganja u odbranu, za cenzuru kulture, uvođenje smrtne kazne i  evroskepticizam.

Tokom predizborne kampanje, FN je dobi pažnju medija kandidovanjem spornih ličnosti, među kojima su bili porno-zvezda i neonacista. Zbog loših rezultata vladajućih socijalista, očekuje se da predsednik Fransoa Oland danas odluči o sudbini premijera Žan Mark Eroa i njegove vlade. Ero je sinoć rekao da neuspeh socijalista na opštinskim izborima predstavlja i neuspeh Vlade.

Jedina svetla tačka u rezultatima je što je socijalistkinja An Idalgo osvojila mesto gradonačelnice Pariza, pobedivši svoju rivalku sa desnice.

2024 © - Vesti online