Utorak 23.03.2010.
14:05
Vestionline

Jugosloveni postaju zvanična nacija?!

Savez, osnovan 21. marta, ističe da i Jugosloveni imaju pravo na očuvanje identiteta, istorijske, umetničke, jezičke i književne baštine.


Savez Jugoslavena, u saopštenju navodi da će otvoriti javnu rasprave o pravima Jugoslovena i njihove aktivne uloge u izgradnji demokratskog društva - temama koje su niz godina u javnosti negativno predstavljane ili su ostale tabu teme.


Jugoslaveni postoje, ponosni su na svoje opredeljenje i jedina su alternativa nacionalizmu, ističe Savez.


Osnovni zadatak Saveza je obedinjavanje svih Jugoslavena bez obzira na njihovo političko, versko, polno ili bilo koje drugo opredeljenje.


Jugosloveni su zalažu za međusobno razumevanje, toleranciju i poštovanje osnovnih ljudskih prava na slobodu, javno izjašnjavanje i opredeljenje - prava koja su svakom pojedincu zagarantovana ustavima svih demokratskih država i menunarodnim pravnim aktima, ističe se u saopštenju.


Savez Jugoslavena takođe ističe da je neophodno aktivno i neposredno raditi na prevazilaženju nacionalnih podela, približavanju ratom zavađenih naroda na prostorima nekadašnje SFRJ, na stvaranju prijateljskih odnosa, prenose hrvatski mediji.

2024 © - Vesti online