Nedelja 30.03.2014.
11:50
Srna

"Hrvatska hapšenjima zastrašuje Srbe"

Vlada Hrvatske je neiskrena: Miodrag Linta, predsednik Koalicije udruženja izbeglica
 

On je ocenio da se neiskrenim mogu smatrati izjave hrvatskih zvaničnika da se zalažu za najbolje odnose između Srbije i Hrvatske sve dok Zagreb ne prestane sa hapšenjima Srba.

Linta traži da državna politika Srbije kroz političko-propagandnu akciju upozna međunarodnu javnost i organizacije, pre svega EU, da hrvatska država hapšenjima i zloupotrebom Interpola blokira povratak i putovanje proteranih Srba u svoj zavičaj s jedne strane i podstiče iseljavanje srpskih povratnika iz Hrvatske, s druge strane.

"Osim toga, potrebno je da naša državna politika upozna međunarodne organizacije o činjenici da Hrvatska ne pokazuje stvarnu volju da procesuira brojne zločine koji su učinjeni nad srpskim narodom za vreme građanskog rata  1991-1995. godine", istakao je Linta u saopštenju.

Milutin Graić je 127. uhapšeni Srbin od početka raspisivanja Interpolovih poternica 2000. godine i sedmi od početka nove godine. On je uhapšen pre nekoliko dana u Holandiji po poternici Hrvatske, koja ga tereti za krađu traktora, što je okarakterisano kao ratni zločin.

2024 © - Vesti online