Subota 29.03.2014.
20:35
Beta

"Naši" spisak srbomrzaca prosledili Rusima

Žale se da su progonjeni zbog spiska "srbomrzaca"
 

SNP Naši navodi da je Pokret apelovao na ambasadora Rusije da spisak bude prosleđen nadležnim organima u Moskvi kako bi popisanima "u najhitnijem roku bio zabranjen ulaz na teritoriju Rusije".

"Eventualno delovanje ovih osoba u Ruskoj Federaciji može samo dodatno urušiti naše državne i nacionalne interese, predstavljati bezbedonosnu pretnju, pogoršati poziciju Srbije i ugroziti partnerske odnose Rusije i Srbije", navodi se u saoštenju.

Dodaje se da "ne treba zatvarati oči pred činjenicom da su osobe sa spiska srbomrzaca i izdajnika najaktivniji i ključni faktori u projektu stvaranja antiruskog i rusofobnog ambijenta u Srbiji".

"Oni koji treba da odgovaraju pred zakonom zbog teških krivičnih dela antisrpskog govora mržnje, teških oblika diskriminacije prema Srbima i protivustavnog delovanja u medijima svoju krivičnu odgovornost stavljaju u drugi plan i sebe prozivaju 'nepodobnima, a država pod uticajem stranih ambasada im pruža podršku u tome", piše u soapštenju pokreta Naši.

SNP Naši je naveo da će tražiti međunarodnu zaštitu zbog političkog progona i ugrožavanja bezbednosti članova te organizacije ako ne dođe do hitnog procesuiranja osoba sa njihovog spiska.

SNP "Naši" je juče objavio spisak od, kako je navedeno, 30 najvećih srbomrzaca i izdajnika među javnim ličnostima, a na spisku se nalaze glumci, reditelji, pisci, politički analitičari, novinari.

Tužilaštvo za visokotehnološki kriminal pokrenulo je predistražni postupak protiv organizacije "Naši" zbog objavljivanja spiska takozvanih "srbomrzaca i izdajnika među javnim ličnostima". Tužilaštvo je navelo da je postupak pokrenut zbog sumnje da je izvršeno ugrožavanje sigurnosti. Veliki broj organizacija i političkih partija protestvovalo je zbog "govora mržnje" koje, prema njihovim ocenama, širi SNP Naši.

2024 © - Vesti online