Subota 29.03.2014.
21:29
Vestionline

Zatočene princeze mole Obamu za pomoć

Saudijske princeze se preko skajpa uključile uživo u program
 

Princeze Sahar (42) i Džovaher (38), čija se majka razvela od kralja Abdulaha, tvrde da su u kućnom pritvoru unutar kraljevskog kompleksa u Džedi. Kažu da im nije dozvoljeno da napuste dom, a da je internet njihov jedini prozor u svet.

Princeze su za televiziju "Kanal 4" rekle da je obezbeđenje u palati pojačano otkada su obznanile svoju priču pre nekoliko nedelja, pa im je sada zabranjeno i da izlaze šetnju u pratnji naoružanih čuvara, što su do skoro mogle.

Kralj sa devojčicama koje mu je rodila Alanud Alfajez

Govoreći za "Kanal 4" putem skajpa, princeze su optužile kralja za zatočeništvo i rekle da ih izgladnjuju. Princeze kažu da su i njihove sestre Maha i Hala takođe zatvorene u kraljevskom kompleksu, ali u drugom objektu.

Sahar je rekla da su ona i njena sestra živele prijatno sve dok nisu počele da se bune zbog siromaštva u kojem živi najveći deo saudijskog naroda.

Njihova majka Alanud Alfajez (57) je američkog predsednika Baraka Obamu zamolila da pomogne njenim ćekama, koje su navodno već celu deceniju zatvorene u palati. Alfajez živi u Londonu od 2003. godine, kad se Abdulah razveo od nje.

Alfajez je imala samo 15 godina kada se udala za kralja Abdulaha, koji je tad bio u četrdesetim godinama života, ali se razveo od nje desetak godina kasnije. Kralj Abdulah ima 38 dece sa svojim brojnim ženama.

Prema saudijskom zakonu, devojkama i ženama je zabranjeno putovanje, poslovanje ili podvrgavanje medicinskim zahvatima bez izričite dozvole njihovih muževa.

Ima pitanja važnijih od "ženskih"

 

Barak Obama večeras završava posetu Saudijskoj Arabiji razgovorom s jednom aktivistkinjom za ženska prava. Američki predsednik je sinoć razgovarao sa saudijskim kraljem Abdulahom o građanskom ratu u Siriji i pregovorima o iranskom nuklearnom programu. Međutim, Obama i Abdulah nisu razgovarali o ljudskim pravima u Saudijskoj Arabiji, izjavio je neimenovani američki zvaničnik.

 

Mnoge organizacije za zaštitu ljudskih prava, među kojima i Amnesti Internešenal zatražile su od Obame da izvrši pritisak na Rijad zbog ugrožavanja slobode medija, diskriminacije žena i manjina, kao i zbog drugih oblika zlostavljanja.

2024 © - Vesti online