Subota 29.03.2014.
14:38
Srna

"Oluja" je bila genocidna akcija

Hrvatska da prestane da zločin slavi kao nacionalni praznik: Miodrag Linta
 

Linta je podržao i zahteve da Međunarodni sud pravde presudom obaveže Hrvatsku na odštetu proteranim Srbima, da Hrvatska stvori uslove za održiv povratak svima onima koji to žele I da operacija "Oluja" prestane da se slavi kao nacionalni praznik u Hrvatskoj.

U saopštenju Koalicije iskazana je podrška i zahtevu srpskog tima da budu kažnjeni počinioci zločina nad Srbima i da hrvatska tužba bude odbačena, jer Srbija ne može da odgovara za dela koja su izvršena pre njenog nastanka kao države 27. aprila 1992. godine.

''Moguće je da ne osude Hrvatsku zbog Oluje''

Linta je pozdravio Obradovićev stav da Srbija i Hrvatska sporom po uzajamnim tužbama za genocid nisu zatvorile vrata za pomirenje dva naroda. "Međutim, pomirenje je moguće samo ako Hrvatska prihvati istorijske činjenice i suoči se sa svojom prošlošću", istakao je on.

Linta je ocenio da "nažalost, u Hrvatskoj još ne postoji spremnost da se prihvate činjenice koje je izneo srpski pravni tim tokom suđenja u Hagu i da se osudi antisrpska politika režima Franje Tuđmana čiji je cilj bio stvaranje hrvatske države bez ili sa što manje Srba".

"Taj cilj Tuđmanov režim je mogao da ostvari samo putem rata što potvrđuje njegova izjava da rata ne bi bilo da ga Hrvatska nije želela", istakao je Linta u saopštenju.

Srbija je od Međunarodnog suda pravde zatražila da operaciju "Oluja", koju su izvršile hrvatske oružane snage, proglasi za genocid nad srpskim narodom, a da Hrvatsku okrivi za kršenja Konvencije o sprečavanju genocida.

2024 © - Vesti online