Subota 29.03.2014.
11:27
Srna, Dnevnik

Vojvodine bez Vlade, glavnog grada i VANU?

Skupština AP Vojvodine (Foto: Ilustracija)
 

Ta grupa u radnoj verziji teksta izmena Statuta predvidela je da Vojvodina više nema svoju Vladu, nego izvršno veće kako se ranije zvao najviši izvršni organ te pokrajine. Novosadski "Dnevnik" danas piše, pozivajući se na svoja saznanja, da Novi Sad više neće biti glavni grad, nego administrativni centar AP Vojvodine.

Prema radnoj verziji izmena teksta Statuta, pokrajina će ostati i bez sadašnje Vojvođanske akademije nauka i umjetnosti. Umesto VANU trebalo da pokrajina osniva ustanove, u okviru svojih Ustavom i zakonima utvrđenih nadležnosti.

Radnom verzijom teksta izmena Statuta predviđeno je da se saradnja Vojvodine sa inostranstvom vrati u okvire "spoljne politike Republike Srbije". Vojvodina, prema tom predlogu, neće više ostvarivati "međunarodnu saradnju", nego "saradnju s odgovarajućim teritorijalnim zajednicama i drugim oblicima autonomija inostranih zemalja" i to u okviru spoljne politike Srbije i uz obavezu poštovanja njenog teritorijalnog jedinstva i pravnog poretka.

Sastanak sedmočlane radne grupe i članova Odbora za ustavno-pravni položaj biće održan u objektu pokrajinske vlade na Andrevlju, jednom od najpoznatijih fruškogorskih izletišta.

2024 © - Vesti online