Petak 28.03.2014.
14:03
Z. Mirković - Vesti

Zaboravimo ratove svojih predaka

Sto godina posle: Tomislav Nikolić i Hajnc Fišer

- Šta su radili preci, radili su, rat nikada nije sredstvo za rešavanje sukoba. Toliko godina saradnje sa Austrijom nas upućuje da rat zapamtimo isključivo kao opomenu, a ne kao sredstvo i razlog zbog koga bismo izbegavali da ubuduće sarađujemo - rezimirao je predsednik Srbije deo razgovora koji se ticao Prvog svetskog rata.


On je podsetio da Srbija u sukobu velikih u istoriji posle Drugog svetskog rata nije bila ni na jednoj strani.


- Srbiju nije mogao da prisvoji ni istočni ni zapadni blok, bila je uvek svoja i tako će raditi dalje. Srbija će vrlo teško da preživi bez članstva u EU i prijateljstva sa Ruskom Federacijom - naglasio je Nikolić i ponovio da tehnička vlada u Beogradu nije ovlašćena da donosi takve odluke i da će njegov savet novoj vladi biti "da sačeka da se veliki pomire".


Fišer i Nikolić ocenili su da je dijaspora važan most saradnje dve zemlje. Fišer je na zajedničkoj konferenciji za štampu rekao da Srbi u Austriji daju važan doprinos razvoju Beča i austrijske države. Pohvalio se da sa Srbima i njihovim udruženjima ima odlične kontakte. Predsednik Srbije naglasio je da su sa uloženih više od tri milijarde evra Austrijanci najbolji i najbrojniji investitori u Srbiji.


Zanimljivo je da je policija delimično zatvorila put od aerodroma do bečke palate Hofburg prilikom dolaska kolone predsednika Srbije, što se inače čini samo predstavnike velikih država.

2024 © - Vesti online