Petak 28.03.2014.
13:25
Beta

Smrtna kazna hrišćaninu osuđenom za bogohuljenje

Foto: Arhiva

 Masihov advokat rekao je da je sudija pročitao presudu protiv njega u zatvoru, gde mu je i suđeno, iz straha da bi mogao da bude napadnut na putu ka sudu.


Incident koji je doveo do današnje presude desio se 7. marta prošle godine, kada je jedan mladi musliman optužio Masiha da je oklevetao proroka Muhameda. Policija je uhapsila Masiha, ali je dan kasnije gnevna rulja upala u kvart u kojem su on i ostali hrišćani živeli, zapalivši nekoliko kuća i uništivši imovinu.


U strahu za svoju bezbednost, stotine hrišćanskih porodica preko noći je pobeglo iz te obalsti. Mnogi od njih od tada su se vratili i obnovili kuće. Policija je posle tih nereda uhapsila 83 osobe, uključujući i muslimana koji je optužio Masiha, rekao je jedan policijski zvaničnik iz Lahora. 

Zakon protiv bogohuljenja u Pakistanu postoji još od pre osnivanja države 1947. Tokom 1980-tih, vojni diktator Muhamed Zija ul Hak, koji je imao podršku SAD, izmenio ga je dodajući smrtnu kaznu i, između ostalog, proglasivši islam jedinom religijom koja može da bude na meti napada.

2024 © - Vesti online