Petak 28.03.2014.
01:16
S. M. Tomić - Vesti

A za sirotinju... ograda

Ulična umetnost na ogradi Evropske banke
 

S druge strane, ove godine banka se useljava u supermoderni oblakoder u centru Frankfurta, koji bi trebalo da se završi za nekoliko meseci. Cena građevinskih radova već je premašila početnu vrednost, a zgrada neće biti dovoljno velika da primi sve osoblje finansijskog bastiona. Izgradnja Evrotauera mogla bi dostići 1,2 milijarde evra, a troškove će snositi cela evrozona, na opšte nezadovoljstvo njenih članica.

To nezadovoljstvo zasad Evropljani mogu da iskažu vicevima i grafitima. Grupa uličnih umetnika iskoristila je građevinsku ogradu oko Evropske banke da sprejom iskaže svoje antikapitalističke stavove o društvu koje se uveliko rastače od svake vrste siromaštva. Tako je jedan od umetnika naslikao boginju pravde koja izlazi iz zvezdica evropske zastave.

Mrtve privrede

Čuvenu evropsku finansijsku trojku danas čine Međunarodni monetarni fond, Evropska centralna banka i Evropska komisija. Zakonodavci Evropske unije u januaru su kritikovali trojku međunarodnih kreditora zbog načina borbe protiv ekonomske krize. Evropski parlament zatražio je odgovornost za upravljanje bolnim programima pomoći u zemljama evrozone, koji su podsticali štednju umesto privrednog rasta.

Ona drži tas pun izbeglica i emigranata koji preteže nad tasom ispunjenog evrima. Kriza evra je najčešća tema na ogradi Evropske banke, a pokazalo se da nema bolje galerije. Mnogi kolekcionari dolaze da od umetnika naruče slike ili ih angažuju za različite projekte.

2024 © - Vesti online