Četvrtak 27.03.2014.
17:39
Beta

Grčka upisuje vize u pasoše Kosova

Foto: Ilustracija
 

Vize će, po rečima Moskopulosa, važiti za celu Šengen zonu, izuzev Španije, saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova tzv. Kosova.

"Na početku smo za građane Kosova izdavali vize na posebnom papiru, ali je to stvaralo konfuziju. Prošle godine ministar Hodžaj je bio u poseti kod grčkog ministra spoljnih poslova (Evangelosa Venizelosa) i tražio je da se vize za građane Kosova upisuju u pasoše Kosova.


Pozdravljajući taj korak Atine, Hodžaj je rekao da, uprkos tome što "Grčka još nije priznala Kosovo, između dve zemlje postoji veoma dobra institucionalna saradnja".

Hodžaj je dodao da se Kosovo i Grčka redovno konsultuju u vezi s važnim pitanjima, kao što su uključivanje Kosova u evropske mehanizme, o pomoć Grčke Kosovu da sa EU sklopi Sporazum o stabilizaciji i asocijaciji, i da sa Evropskom unijom postigne sporazum o viznoj liberalizaciji.

Grčka: Kosovo treba da priznaju sve zemlje EU

Ministarstvio spoljnih poslova Grčke je 14. marta reagovalo na kritiku atinskih medija zbog toga što je vicepremijer i ministar spoljnih poslova Venizelos zvaničnim dopisom dopustio konzularnoj službi Grčke da upisuje vize i stavlja pečate u pasoše "Republike Kosovo" iako Grčka tu zemlju ne priznaje.

Predstavnik Ministarstva, Konstandinos Kutras je tada saopštio da ta
ministrova odluka ne predstavlja najavu grčkog priznanja nezavisnosti
Kosova - kako su Venizelosovo uputstvo protumačili mediji.

2024 © - Vesti online