Četvrtak 27.03.2014.
19:22
Srna

''Rusi moraju da razumeju što ne možemo da priznamo Krim''

Nismo rusofobi, jednostavno nismo u mogućnosti da priznamo Krim
 

"I EU i Rusija u tom pogledu treba da shvate i potpuno razumeju delikatnu poziciju Srbije kada je taj sukob velikih u pitanju. Jasno je da Srbija dosledno nastavlja put ka evropskim integracijama i članstvu u EU i tu se ništa ne menja u njenoj politici", naveo je Lazić.

Pročitajte još:

* Nikolić: Niko nas ne pritiska zbog Krima 

* "Srbijo, šta imaš da kažeš o Krimu"
* "A smeta li vam Srbi, što Rusija upoređuje Krim sa Kosovom"

* Srbin u Ukrajini: Došao sam da pomognem pravoslavnoj braći

Što se tiče Rusije, imajući u vidu istorijske, kulturne i druge odnose i sadašnje interese za razvoj saradnje, posebno u oblasti privrede i energetike, Lazić ističe da će Srbija ostati na toj poziciji i da se ne može očekivati da zauzme neki antiruski stav.

"Međutim, treba imati u vidu da Srbija neće biti u mogućnosti da prizna prisajedinjenje Krima Rusiji, ali to nije antiruski stav, već izraz realnosti u kojoj se Srbija nalazi danas", istakao je Lazić.

Prema njegovim rečima, glavnu ulogu u ukrajinskoj krizi očigledno imaju velike zemlje - SAD i EU s jedne i Rusija s druge strane. Lazić kaže da će oni morati da traže izlaz iz sadašnje situacije, koja je veoma zaoštrena na liniji Istok-Zapad, ali da je problem što se stavovi još ne približavaju.

2024 © - Vesti online