Utorak 23.03.2010.
11:20
Tanjug

Antiraketni štit uslov za novi START

Rusija i SAD pregovaraju o zameni START-a 1 koji je potpisan početkom devedesetih godina prošlog veka i čiji je mandat istekao 5. decembra prošle godine, ali je finalizovanje dokumenta oduženo, a jedan od glavnih problema su američki planovi o raketnom štitu u Evropi.

"Sporazum je 95 odsto završen, ali još imaju da se reše neka pitanja, uključujući dobijanje sporazuma od SAD da uključe i protivraketni štit u START", rekao je Makarov za dnevnik "Rosijskaja gazeta".

Makarov je istakao da je prošli START bio izrađen u korist SAD i na štetu ruskih nacionalnih interesa, ali da ovaj put Moskva želi da bude sigurna da je dogovor zasnovan na paritetu i stabilnosti.

On je naglasio da ukoliko Amerikanci nastave sa proširenjem svoje protivraketne odbrane time će se na meti naći ruska nuklearna sposobnost, što će ravnotežu snaga prevagnuti u korist SAD. General je dodao da će razvoj protivraketne odbrane neizbežno izazvati novu rundu trke u naoružanju i narušiti istinsku prirodu smanjenja nuklearnog naoružanja.

Moskva se nadala da je okončana kontroverza u vezi sa izgradnjom elemenata protivraketnog štita pošto je administracija američkog predsednika Baraka Obame tokom prošle godine odustala od planova za postavljanje presretača raketa u Poljskoj i radarske stanice u Češkoj.

2024 © - Vesti online