Četvrtak 27.03.2014.
13:51
Srna, Beta

"Preti nam bankrot zbog poskupljenja ruskog gasa"

Džabe prijateljstvo sa SAD i Barakom Obamom kad Ukrajina zavisi od ruskog gasa: Arsenij Jacenjuk, vršilas dužnosti premijera Ukrajine
 

Jacenjuk je u obraćanju parlamentu izrazio očekivanje da će od aprila, visoka cena uvoza gasa iz Rusije biti jedan od faktora koji će Ukrajinu gurati ka ekonomskoj katastrofi.

Ukrajina mnogo duguje Rusiji...za gas

"Ukrajina je na ivici ekonomskog i finansijskog bankrota", naglasio je Jacenjuk.

Prema njegovim rečima, inflacija će tokom ove godine biti između 12 i 14 odsto ukoliko ne budu usvojeni zakoni kojim će biti podržane mere štednje, koje je predložio Međunarodni monetarni fond radi stabilizovanja ekonomije.

MMF je objavio danas u Kijevu da će odobriti Ukrajini pomoć između 14 i 18 milijardi dolara u okviru dvogodišnjeg stendbaj aranžmana, a da će ukupna pomoć međunarodne zajednice toj zemlji iznositi 27 milijardi dolara u periodu od dve godine.

Pomoh će biti odobrena kada Ukrajina usvoji mere koje je MMF tražio, naveo je šef misije MMF-a Nikolaj Georgijev na konferenciji za štampu u Kijevu. Pomoć treba da pomogne zemlji u trenutku kada prolazi kroz veliku krizu sa Moskvom posle pripajanja Krima Rusiji.

2024 © - Vesti online