Sreda 26.03.2014.
18:15 >> 18:26h
Beta

"Rusija se zaje... preračunala oko Ukrajine"

Moskva se "preračunala" kada je mislila da može da ubaci seme razdora između SAD i Evropske unije: Obama
 

"SAD i Evropa su ujedinjeni" u ukrajinskoj krizi i "Rusija je usamljena", dodao je Obama, koji je u Briselu imao sastanak od više od sata sa predsednicima Evropske komisije i Evropskog saveta Žozeom Manuelom Barozom i Hermanom van Rompejem.

Američki predsednik je rekao da će se izolacija Rusije produbiti ako nastavi sa svojom agresijom u Ukrajini i obećao je da će pojačati sankcije protiv Rusije. On je dodao da je koordinacija između SAD i Evrope o ekonomskim sankcijama prema Rusiji bila odlična. Rekao je i da će ruski energetski sektor biti sledeća meta ekonomskih sankcija SAD i EU ukoliko Rusija nastavi eskalaciju situacije u Ukrajini.

Obama: Sankcije Rusiji mogu da se odraze na svet, ali šta da se radi...

- Kriza u Ukrajini ukazuje na potrebu za Evropu da smisli kako će da diversifikuje svoje izvore energije, rekao je Obama i dodao da je SAD posvećenija nalaženju načina da se ubrza taj proces u Evropi. Kako navodi agencija AP, mnoge evropske zemlje koje se pridružuju SAD u osudi ruskog pripajanja Krima oklevaju da preduzmu ekonomske sankcije jer su energetski zavisne od Rusije.

Obama je izjavio da je u kontekstu ukrajinske krize "zabrinut" zbog smanjenja troškova za odbranu u nekih zemljama članicama NATO.

"Situacuja u Ukrajini nas podseća da sloboda ima cenu", rekao je predsednik SAD.

2024 © - Vesti online