Utorak 23.03.2010.
09:15
Tanjug

Američke države tuže SAD zbog novog zakona

Obama i dalje uveren da je pobeda njegova

Mekolam, republikanac u državi čiiji je guverner takođe republikanac, kaže da će mu se pridružiiti kolege iz Alabame, Nebraske, Severne Dakote, Pensilvanije, Južne Karoline, Južne Dakote, Teksasa, Jute i Vašiingtona.

Državni tužioci u svih tih 10 država su iz Republikanske partije, koja se snažno, ali neuspešno, protivila reformi sistema zdravstvenog osuiguranja u SAD, kojom će 32 miliona Amerikanaca prvi put dobiti zdravstvenu zaštitu. Mekolam, ipak, tvrdi da motiv tužbe nije politiika,već pravo.

Državni tužilac Virdžinije Rob Mekena, republikanac, takođe je najavio mogućnost da i njegova država podnese istu takvu tužbu.

Mekolam kaže da će se tužba odnositi na odredbe zakona kojima se od građana, pod pretnjom novčane kazne, zahteva da se zdravstveno osiguraju, kao i na one kojiima se američke države prinuđuju da više troše na zdravstvenu zaštitu.

"To je porez ili kazna samo zato što ste živi, a to je neustavno", rekao je Mekolam, dodajući da "nijedna odredba američkog ustava ne daje Kongresu to pravo".

Guverner države Vašington Kris Gregoar, koji je demokrata, kritikovao je državnog tužioca republikanca Roba Mekenu, zbog učešća u planiranju tužbe i najavio da će joj se aktivno protiviti.

Mediji su preneli izjavu predstavnika za štampu Bele kuće, Roberta Gibsa, koji je rekao da Obamina administracija očekuje da dobije svaki proces po tužbi protiv reforme zdravstvene zaštite.

2024 © - Vesti online