Četvrtak 27.03.2014.
08:00
24sata.rs

Zabrana e-cigareta na javnim mestima i u Srbiji?

Foto: Ilustracija
 

U Australiji, Kanadi, Izraelu, Meksiku, Brazilu, Panami i Ujedinjenim Arapskim Emiratima, elektronske cigarette su već zabranjene. Zakoni koji regulišu korišćenje i prodaju trenutno variraju i predmet su rasprave u mnogim zemljama.

Tečnost opasnija od duvana

U Minesoti je u 2013. bilo 74 slučaja trovanja e-cigaretama i nikotinom, a 29 se odnosilo na decu do dve godine, koja su ove cigarete i tečnost uzela misleći da se radi o slatkišima i žvakaćim gumama. Tečnost je opasnija od duvana, jer se apsorbuje mnogo brže, čak i u razblaženoj formi.

"Upravo je Evropska komisija objavila direktivu da elektronska cigareta nije medicinsko sredstvo za odvikavanje od pušenja. Propisana je maksimalna količina nikotina, ali je zabranjeno njihovo reklamiranje kao i ostalih duvanskih proizvoda", rekla je za 24 sata.rs dr Srmena Krstev, predsednica Komisije za prevenciju upotrebe duvana pri Ministarstvu zdravlja.

Tečnost, koja je ključni sastojak elektronskih cigareta, moćan je neurotoskin. Male doze mogu da izazovu povraćanje i napade, a ponekad mogu biti i fatalne. Kafena kašičica razređene tečnosti može da ubije malo dete, pokazali su rezultati najnovijeg istraživanja objavljenog u "Njujork Tajmsu".

Ukoliko se u Srbiji novi zakon o duvanu uskladi sa direktivama Evropske komisije, i u našoj zemlji će biti zabranjeno reklamiranje e-cigareta i one se sigurno neće smatrati medicinskim sredstvom, osim u slučaju kada se može dokazati da pomažu pri prestanku pušenja. Ako to nije slučaj, onda se tretira kao duvanski proizvod.

Istraživanje pokazuje da se radi o novoj vrsti droge, ali u tečnoj formi. Nikotin se izvlači iz duvana, dodaju mu se različiti ukusi, boje i hemikalije, i takvom mešavinom se pune elektronske cigarete. Proizvodnja ove tečnosti u Americi nije regulisana federalnim zakonima.

Miksuje se u improvizovanim fabrikama, a onda se legalno prodaje u prodavnicama i preko interneta, zapakovana u male flašice, koje većina konzumenata e-cigareta čuva kod kuće zbog dopune. Dokazi o potencijalnim opasnostima koje vrebaju su u porastu. Toksikolozi upozoravaju da ove tečnosti predstavljaju veliki rizik po zdravlje.

2024 © - Vesti online