Utorak 25.03.2014.
13:47
Itar tas, Vestionline

Ukrajina angažuje američke plaćenike protiv prorusa na istoku zemlje!?

Novi predsednik Ukrajine Aleksandar Turčinov (na fotografiji) navodno je predsedavao sastankom na kojem je odlučeno da budu angažovani američki plaćenici

Prema podacima koje je objavila ruska agencija Itar tas, pozivajući se na Ukrajinsku službu bezbednosti (USB), plaćenici će biti angažovani u zaštiti državne sigurnosti usled nemogućnosti da ukrajinske snage reda suzbiju delovanje lidera i aktivista proruskog pokreta koji teži proglašenju nezavisnosti ovog dela Ukrajine i pripajanju Rusiji.
 

Šta radi Grejston?

Grejston služba bezbednosti je registrovana na Barbadosu. Kompanija angažuje ljude iz raznih zemalja, a svojim klijentima, kako se navodi, obezbeđuje “najbolje vojnike iz celog sveta, kako bi bili izvršeni zadaci na bilo kom delu planete, računajući i masovne operacije.“

Inicijativa o angažovanju Amerikanaca potekla je od oligarha Igora Kolomojskija i Sergeja Taruta, biznismena koje su nove vlasti postavile za guvernere regiona Dnjepropetrovsk, odnosno Donjeck.


Ove informacije navodno je saopštio izvor iz USB-a, koji je učestovao na sastanku na kojem je rasporavljano o ovom pitanju, a kojem je predsedavao novi predsednik Ukrajine Aleksandar Turčinov.


- Turčinov veruje da ukrajinske snage reda na istoku ne mogu same da se obračunaju sa proruskim snagama, pa je odlučeno da budu angažovani strani plaćenici. U raspravi oko akcionog plana Kolomojskij je rekao “da ne treba da izmišljamo toplu vodu“, jer postoje pravi ljudi koji imaju jasnu ideju koliko i kako da plate - rekao je neimenovani službenik USB-a.

Nepoznati snajperisti u Kijevu, posle eskalacije sukoba u Ukrajini u drugoj polovini februara

Pročitajte još:

* I Donjeck traži otcepljenje

* U Kijevu pucali i plaćeni snajperisti iz bivše SFRJ?

* Američki vojnici plaćenici stigli u Ukrajinu?

* Snajperista ubio krimskog vojnika!

2024 © - Vesti online