Utorak 25.03.2014.
16:04
Beta

Euleks se transformiše u novu misiju

Foto: Ilustracija
 

Kako piše prištinski dnevnik Koha ditore, promena će biti ostvarena razmenom pisama i ratifikacijom, za šta je potrebna dvotrećinska većina u Skupštini Kosova.

Posle sastanka s predstavnicima Evropske unije (EU) u Briselu, Kuči je rekao da će biti transformacije u rukovođenju i ovlašćenjima Euleksa. List piše da je EU odbacila predlog kosovskih vlasti da Euleks aprila ostvari transformaciju u okviru sadašjeg mandata koji traje do 14. juna. Strane su se dogovorile da transformacija ipak počne juna.

Prethodno je EU radi transformacije tražila produženje sadašnjeg mandata za još tri meseca. Ministarstvo pravde Kosova je saopštilo da tokom sastanka u ponedeljak nije postignuta saglasnost o sadržaju pisama koja bi razmenile predsednica Kosova Atifete Jahjaga i visoka predstavnica EU za spoljnu politiku i bezbednost Ketrin Ešton. Tim pismima bi se označio početak nove misije koja bi zamenila Euleks.

U saopštenju piše da je kosovska delegacija zatražila vreme da tekst pisma usaglasi s predstavnicma ministarstava i političkih partija u Skupštini Kosova i da je dogovoreno da se nastave konsultacije o tome. EU traži da osnova za dalje delovanje nove Misije bude rezolucija 1244 (1999) Saveta bzbednosti UN.

EU takođe zahteva da se u sporazumu predvidi mogućnost povratka sadašnjeg mandata koji ima Euleks, ako se utvrdi da ima problema u oblasti vladavine prava.

Takođe je predviđeno da posebna grupa za istragu navoda iz izveštaja specijalnog izvestioca Saveta Evrope Dika Martija, o trgovini ljudskim organima, ne može biti predmet novog mandata misije EU.

2024 © - Vesti online