Utorak 25.03.2014.
12:02
Đ. Barović - Vesti

Nokautirali smo tužilaštvo u Hagu!

Goran Petronijević, pravni zastupnik Radovana Karadžića
 

Tužilaštvo tvrdi da je svedok KW 586 sve izmislio?
- Ma oni su nokautirani posle njegovog svedočenja, a propao je i pokušaj da ga ospore narušavajući mu kredibilitet. Reč je o svedočenju upotpunjenom sa nizom dokumenata i potvrđeno sa većim brojem pisanih dokaza, izjava svedoka i veštačenja.

Kako ste došli do njega?
- On je stupio u kontakt sa nama pošto mu je zbog stava da neko napokon treba da kaže istinu, bio ugrožen život.

Presuda Mladiću

Da li je presuda Karadžiću ujedno i presuda generalu Mladiću?
- U činjeničnom delu, presude će verovatno biti identične, ali su različiti oblici odgovornosti. U slučaju Mladića, Karadžić je uspeo da smanji ispod deset primere granatiranja i snajperisanja, a broj stradalih u Srebrenici je, prema presudi Tolimiru, pao na ispod 5.000. Dakle, Karadžić je u najvećoj meri uspeo da raskrinka zaveru protiv Srba, a sudu javnosti i istoričarima je pružio priliku da u sasvim drugom svetlu posmatraju epilog rata u BiH.

Koliko su trajale pripreme?
- Taj deo je prošao relativno brzo, jer nismo ni imali potrebe da ga "pripremamo". Sve se svelo na njegovu višečasovnu priču o saznanjima tokom rata u BiH.

Kako ste proverili da li je to što govori tačno?
- Tokom priprema odbrane kontaktirali smo više hiljada ljudi, potencijalnih svedoka i svaki je prolazio kroz najmanje "tri filtera". Prvi je bio provera istinitosti navoda, zatim procena kvaliteta informacija i na kraju procena njegovog kredibiliteta. Ovaj svedok je u sva tri segmenta zadobio naše najveće poverenje.

Da li je imao neke uslove?
- Jedini njegov uslov bio mu je da mu se omogući da "živ sedne u stolicu za svedoke pred Haškim tribunalom".

Karadžić je odustao da se pojavi kao svedok. Zašto?
- Posle izvedenih 230 svedoka i 4.500 dokaza, procenili smo da nema nijedne tačke optužnice koja nije u potpunosti pokrivena izvedenim dokazima odbrane. U toj situaciji je svedočenje dr Karadžića bilo suvišno.

Tužilac Bramerc je kazao da postoji dovoljno dokaza da bude osuđen?
- Mimo prakse da se aktuelni sudski postupci ne komentarišu on je to ipak učinio na vrlo pristrasan i jednostran način. Ukoliko sudsko veće bude odlučivalo na osnovu činjenica i dokaza, onda će Bramerc biti grdno razočaran.

U suprotnom?
- Ukoliko dođe do uplitanja političkih faktora van pravnih argumenata i pritisaka, onda se ishod takvog postupka ne može predvideti.

2024 © - Vesti online