Ponedeljak 24.03.2014.
22:40
Mozzart Sport

Parni valjak protutnjao kanjonom Morače za fajnal-for ABA lige!

Bogdan Bogdanović

Kroz kanjon Morače direktno na finalni turnir Jadrana! Kolo pre kraja ligaškog dela takmičenja, Partizan je izborio plasman na fajnal-for, pošto je u odlučujućoj utakmici savladao Budućnost (65:61) i najverovatnije obezbedio treću poziciju koja mu omogućava da u polufinalu izbegne duel sa Crvenom zvezdom.


Crveno-beli su u Podgorici slavili prvu pobedu u gostima posle dva meseca i do overe “kote tri”, potrebno je da u poslednjem kolu u Pioniru savladaju Cedevitu, ali ono što je sigurno jeste činjenica da se ekipa Duška Vujoševića definitivno probila među četiri najbolje u regionu i biće u prilici da brani šampionski prsten osvojen prošle godine u Laktašima.


Bez povređenog Terensa Kinsija, srpski prvak se oslonio na Bogdana Bogdanovića koji je sjajnim šutem spolja u prvom poluvremenu (tri trojke) bio ključni čovek u Partizanovim napadima, uz napomenu da je je sjajnu podršku imao u vidu prodora Saše Pavlovića i skokova Žofrija Lovernja, koji je dominirao pod oba obruča, pa je taj trio, uz jedan pogođen šut s distance Davisa Bertansa bio najzaslužniji što je Partizan ostvario minimalnu prednost na kraju prvog poluvremena. U kome je bilo prostora i za atrakcije, poput ove blokade.

Budućnost se nije snašla u igri na mali broj poena i čini se da ju je sputao pritisak krcatih tribina (mada valja istaći i činjenicu da su Beograđani imali sjajnu podršku Grobara) u jurnjavi za minus sedam, koliko je poražena u Pioniru. Jedini razigran u prvom delu kod domaćina bio je Ivanović, sjajan u defanzivim zadacima bio je Akindele (pet blokada), međutim, kad god bi se domaćin primakao na koš zaostatka usledila bi odlična odbrana crno-belih i pogoci u napadu, kojima su držali protivnika na bezbednoj udaljenosti (četiri do šest poena), a ključnu razliku stvorili na četiri i po minuta pre kraja, kad je Bogdanović četvrtom trojkom odmakao Vujoševićev tim na plus devet.


Činilo se da je kraj, ali je Budućnost za dva minuta napravila seriju 12:1, potpuno se vratila u meč, imala čak i šansu da izjednači, ali je pri rezultatu 59:62 Šehović promašio trojku. Gagić je na suprotnoj strani pogodio slobodna bacanja i bio je to definitan kraj utakmice. Možda i nagoveštaj da je Partizan timski sazreo ove sezone, jer u odlučujućoj utakmici nije dozvolio da mu se potkradu greške iz bliske prošlosti kad je posle pobeda u Evroligi znao da zabrlja na jadranskom koloseku. Naprotiv, ovoga puta je Parni valjak u samo četiri dana dvaput obradovao navijače, najpre velikim trijumfom nad Makabijem, a onda i potpunom kontrolom susreta u Crnog Gori kojom je osigura plasman na fajnal-for.


Sa koje pozicije – zavisiće od ishoda mečeva poslednjeg kola u kome crno-beli dočekuju Cedevitu, a Crvena zvezda igra sa Cibonom.


Ta četiri tima će se u Beogradskoj areni za mesec dana boriti za šampionski trofej.
 

BUDUĆNOST – PARTIZAN 61:65
(17:14, 11:16, 14:16, 19:19)

Dvorana Morača. Gledalaca: 5.100. Sudije: Pukl, Dožai, Javor.
Budućnost: Šehović 5, Mihailović -, Subotić 1, Komatina -, Vujošević -, Vitkovac 9, Popović 11, Akindele 11, Ivanović 16, Ćapin 6, Koleman 2, Mijatović -.
Partizan: Tepić -, Lovernj 14 (6sk), Pavlović (13), Dalo -, Milutinov 4, Bogdanović 16 (4/8 za tri), Gagić 9 (8sk), Musli -, Šalić -, Andrić -, Bezbradica -, Bertnas 9 (2/4 za tri).

 

2024 © - Vesti online