Ponedeljak 24.03.2014.
17:50
Srna, Beta

Tatari organizuju referendum, Ukrajinci se sele na Krim

Krim Ukrajina, Ne ratu, piše na transparentima krimskih Tatara
 

"Nameravamo da 29. marta održimo nacionalni kongres u Simferopolju. Jedno od pitanja o kojem će se raspravljati biće samoopredeljenje tatarskog naroda", rekao je Đemilev.

Vremenska prognoza i za Krim

Krim je predstavljen kao deo ruske teritorije i na geografskim kartama dostupnim na zvaničnim sajtovima ruskog predsedništva i Saveta federacije. Internet grupa Jandeks čiji se pretraživač najviše koristi u Rusiji, takođe je obojila krimsko poluostrvo crvenom bojom ruske teritorije. Više ruskih televizija uključilo je Krim na kartu Rusije, koja se koristi za vremensku prognozu.

Još nije precizno definisano referendumsko pitanje, a tatarski lider objašnjava da pitanje teritorijalne pripadnosti Krima neće biti postavljeno, već pre "oblik koegzistencije".

On je podsetio na obećanje novih vlasti da će garantovati Tatarima kvotu od 20 odsto u svim organima vlasti i da će tatarskom jeziku biti dodeljen isti status kao i ruskom. Tatarski lider kazao je i da će odluka Tatara zavisiti i od stava ukrajinskih vlasti i njihove sposobnosti da brane one koji su ostali na Krimu.

Đemilev je rekao da je oko 5.000 Tatara, od ukupno 300.000 pripadnika ove zajednice na Krimu, napustilo poluostrvo ovih dana. S druge strane, zamenik premijera Krima Rustam Temirgalijev danas je rekao da više od 200 ukrajinskih migranata stiže svakodnevno na Krim, a njihov ukupan broj dostigao je nekoliko hiljada. On je dodao da je krimsko rukovodstvo razmotrilo mogućnost otvaranja kampova za smeštaj ovih migranata.

Premijer Rusije Dmitrij Medvedev izjavio je ranije da će ruski pasoši do leta biti izdati svim stanovnicima Krima.

Patriotsko letovanje: Umesto u Tursku Rusi idu na Krim

"Postoji zahtev ruskih preduzeća... koja prodaju turističke aranžmane, da ih preorijentišu ka turističkoj industriji Republike Krima", umesto ka Turskoj ili Egiptu, pošto je turizam "jedan od ključnih ekonomskih sektora poluostrva", rekao je potpredsednik ruske vlade Dmitrij Kozak. On je precizirao da vlada razmatra i mogućnost subvencionisanja letova ka Krimu.

 

Turizam i poljoprivreda su najvažniji ekonomski sektori Krima, ali uprave letovališta su zabrinute za ovogodišnju sezonu zbog ukrajinske krize.

2024 © - Vesti online