Ponedeljak 22.03.2010.
19:32
Tanjug

Zagađenje vazduha godišnje ubija 50.000 Britanaca

 Londonu preti kazna od 450 miliona dolara zbog zagađenja
 

Na sednici je rečeno da London ima najgori kvalitet vazduha u čitavoj zemlji i da to skraćuje očekivani životni vek Britanaca za sedam do osam meseci, prenela je agencija Blumberg.

Evropska komisija je u decembru 2009. odbila da Britaniji za dve godine produži rok za ispunjenje cilja EU u vezi sa količinom čestica PM10 u vazduhu. Odbor navodi da su britanska vlada i gradonačelnik Londona Boris DŽonson sada u obavezi da osmisle "uverljiviji plan" za produženje roka, jer im u suprotnom preti novčana kazna.


Prema podacima Odbora, u Londonu je izmeren veći nivo čestica PM10 u vazduhu nego u bilo kom drugom evropskom gradu. Te čestice, manje od deset mikrona, u najvećoj meri emituju industrija i saobraćaj i to je jedna od mera zagađenosti vazduha.


"Zagađenje vazduha verovatno izaziva više smrtnih slučajeva nego pasivno pušenje, saobraćajne nesereće ili prevelika težina, ali mu vlada poklanja veoma malo pažnje.

U delovima zemlje gde je vazduh najzagađeniji, taj nevidljivi ubica možda skraćuje živote ljudi najviše izloženih riziku, poput onih sa astmom, za čak nekoliko godina", navodi se u izveštaju Odbora.

2024 © - Vesti online